Tužilaštvo Banja Luka
0

Danas saslušanje uhapšenih u akciji "Hit"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Okružnom tužilaštvu Banja Luka danas će biti saslušano 11 osoba uhapšenih u akciji "Hit", potvrđeno je Srni u ovom tužilaštvu.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) Mirna Šoja rekla je Srni da je Centar javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka podnio danas izvještaj protiv 13 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo neovlašćene proizvodnje i prometa opojnih droga.

Ona je pojasnila da je 11 osoba uhapšeno jučer u akciji "Hit", dok su dvije osobe, državljani Hrvatske, lišeni slobode prije dva mjeseca i za njih je već određena mjera pritvora.

Od ovih 11 jučer uhapšenih šest je sa područja koje pokriva banjalučki CJB, dok su ostali sa područja Sarajeva, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona.

U RS i FBiH jučer je uhapšeno 14 lica i pretreseno više od 20 lokacija u akciji suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga.

Akciju pod nazivom "Hit" vodili su CJB Banja Luka i Uprava kriminalističke policije MUP-a RS pod nadzorom Okružnog tužilaštva Banja Luka, a uz učešće kantonalnih tužilaštava iz Tuzle, Sarajeva i Bihaća, Tužilaštva i Policije Brčko distrikta, kantonalnih MUP-ova i Federalne uprave policije te USKOK-a i MUP-a Hrvatske. 

Pripremu akcije "Hit" MUP RS počeo je 2009. godine, a istovremeno su pripadnici MUP-a Hrvatske počeli raditi na identifikaciji dobavljača opojnih droga za više gradova u Hrvatskoj.
U akciji "Hit" od početka ove godine oduzeto je više od tri kilograma heroina, više od kilogram skanka, više od 90 stabljika indijske konoplje, više od 160 tableta ekstazi, tri digitalne vage, više od 2,5 kilograma eksploziva, više od 9.000 eura za koje se sumnja da potiču iz izvršenja krivičnih djela, veća količina oružja i municije i više pakovanja medicinske droge.

Krajem jula, pod nadzorom Okružnog tužilaštva Banja Luka, počele su radnje dokazivanja iz kojih su proistekle današnji pretresi i hapšenja.