Gdje će nakon poroda?
3

Dana Škrba vraćena u sarajevski zatvor, uskoro početak suđenja

Piše: N. J.
Dana Škrba (Foto: Arhiv)
Dana Škrba (Foto: Arhiv)
Dana Škrba, optužena za ubistvo sarajevskog fotografa Mustafe Bukvića, počinjeno 23. februara ove godine, vraćena je iz tuzlanskog u sarajevski zatvor, jer se uskoro očekuje početak suđenja, potvrđeno je u sarajevskom Tužilaštvu.

Dana je u osmom mjesecu trudnoće te je stoga i donesena odluka da bude vraćena u sarajevski zatvor, kako ne bi morala iz Tuzle dolaziti na suđenja u Sarajevo. Iz sarajevskog KPZ-a su naveli kako će Dana biti smještena u njihovoj pritvorskoj jedinici, međutim, nema uvjeta da tu ostane i nakon poroda.

Tuzlanski zatvor također nema prostoriju za pritvorenicu sa djetetom, već samo za osuđenice koje imaju malo dijete, tako da je nepoznato gdje će Dana biti pritvorena, ukoliko joj prije poroda ne bude izrečena presuda, što se može desiti jedino ako u međuvremenu potpiše sporazum o priznanju krivice.

Ona je, međutim, krivicu za ubistvo negirala nakon što je Kantonalni sud potvrdio optužnicu za ubistvo. Zamjenik direktora sarajevskog KPZ-a Mladen Krpan za Klix.ba je rekao da on u ovom trenutku ne vidi rješenje gdje će Dana biti smještena nakon poroda, ali da će KPZ zajedno sa Kantonalnim sudom Sarajevo u svakom slučaju raditi na iznalaženju tog rješenja.