Jedna osoba preminula
28

Crnogorac dogovarao ilegalno presađivanje organa za Tuzlake

Klix.ba
Tužilaštvo TK (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo TK (Foto: Klix.ba)
Državljanin Crne Gore I. L. je osumnjičen da je počinio krivično djelo - nedozvoljeno presađivanje ljudskih organa. Službenici Federalne uprave policije su protiv njega podnijeli izvještaj o krivičnom djelu Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

I. L. se sumnjiči da je u februaru 2011. godine organizovao odlazak F. R. iz Tuzle u Lahore u Pakistanu te kupovinu bubrega od nepoznatog donora i presađivanje tog organa. Naime, on je za dogovorenu nagradu omogućio F. R. neposredan kontakt s ljekarima u Pakistanu te kupovinu i presađivanje organa.

Isto to, uz odgovarajuću nagradu, organizovao je za F. O. iz Tuzle u junu 2011. godine.

Također, u oktobru 2011. godine je omogućio osobi A. B. iz Živinica da kupi bubreg u Pakistanu i ilegalno ga presadi. Nakon obavljene transplantacije, A. B. je, tokom povratka iz Pakistana, preminuo u avionu.

Istražitelji su utvrdili da je I. L. organizovao putovanja u Pakistan radi presađivanja bubrega te da su pacijenti u tu svrhu prikupljali oko 120.000 KM ili 60.000 eura, koje su predavali prijavljenom pred polazak u Lahore. Također, utvrđeno je da je prijavljeni kupovao avionske karte, osiguravao smještaj i pacijente predavao nepoznatim osobama, koje su ih dalje odvodile na lokacije presađivanja, koje u nekim slučajevima nisu odavale utisak legalnih zdravstvenih ustanova, a nakon operacije pacijenti nisu dobijali nikakvu medicinsku pomoć, saopćeno je iz FUP-a.