Izvještaj za GV Sarajeva
3

Ćosić: Veliki broj povratnika u činjenju krivičnih djela

FENA
Vahid Ćosić (Foto: Klix.ba)
Vahid Ćosić (Foto: Klix.ba)
Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo koje je na ovosedmičnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva prezentirao policijski komesar Vahid Ćosić u periodu od januara do marta ove godine registrirano je smanjenje svih krivičnih djela, dok je zabilježeno povećanje broja saobraćajnih nesreća.

Tokom ovog perioda registrirano je ukupno 1.106 krivičnih djela za čije izvršenje je prijavljeno 515 osoba, od kojih su 372 osobe povratnici u vršenju krivičnih djela, a najveći broj registriranih krivičnih djela učinjen je protiv imovine.

Ćosić navodi da je za 25 posto povećan broj krađa motornih vozila, međutim objašnjava da Uprava policije u saradnji s Tužilaštvom BiH radi na dokumentiranju dviju organiziranih kriminalnih grupa. Iako je zabilježeno smanjenje broja krivičnih djela koja su počinili maloljetnici, a za izvršenje 59 krivičnih djela prijavljena su 42 maloljetnika, njih 23 su povratnici u činjenju krivičnih djela.

"U toku prošle godine 239 maloljetnika počinilo je ukupno 490 krivičnih djela. Međutim, najveći broj ovih krivičnih djela izvršilo je 12 maloljetnika, ili 249 krivičnih djela, što u procentima iznosi 50,4 posto", naglašava Ćosić. Pojasnio je da policija uvijek reagira aktivno i proaktivno i dokumentira krivična djela, što se predaje Kantonalnom tužilaštvu, ali nema povratne informacije koliko je od tih maloljetnika procesuirano i koje su im kazne izrečene.

Ćosić je kazao i da je policija Kantona Sarajevo uspješno realizirala programske ciljeve i zadatke iako prema Pravilniku o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji ovoj policijskoj instituciji nedostaje 249 policijskih službenika. Od opreme koja je potrebna za uspješnu realizaciju zadataka do danas nije ništa nabavljeno, kazao je Ćosić. Iako je naglasio da prema istraživanju EUROSTAT-a Sarajevo spada u najsigurnije gradove u Evropi, vijećnici su isticali da se građani ne osjećaju tako.

Vijećnik SDP-a Slaven Kovačević kazao je da je "statistika netačan skup tačnih podataka", dodajući da je potrebno podići na viši nivo policijski rad na terenu bez obzira na probleme koje imaju zbog nedostatka opreme ili službenika. Dodao je da ne postoji instanca kojoj bi se mogli žaliti kada je u pitanju sigurnosna situacija, podsjećajući da je Vijeće dalo saglasnost da gradonačelniku Aliji Behmenu i predsjedavajućem Vijeća Željku Leru upute pismeno nezadovoljstvo svim institucijama, a posebno da apeliraju na sudstvo i tužilaštvo da bolje obavljaju svoj posao.

Vijećnik BPS-a Mirsad Šabaredžović kazao je također da se građani ne osjećaju sigurno te da policija treba djelovati preventivno i obilaziti kvartove, a vijećnik SDP-a Pero Butigan složio se s njim kada je u pitanju preventivno djelovanje u zajednici. Vijećnik SDA Sead Srna ukazao je da nedostaje saradnje policije, sudstva i tužilaštva, tako da je primjetan veliki broj povratnika u vršenju krivičnih djela jer dobijaju uvjetne kazne ili se ne procesuiraju.