Akcija "Kasper 2" u Banjoj Luci
0

Cilj - hapšenje Šakića i Babića

SRNA
Banja Luka
Banja Luka
Policija je pokrenula akciju pod kodnim nazivom "Kasper 2" čiji je osnovni cilj pritisak na kriminalne grupe u Banjoj Luci i hapšenje Siniše Šakića (25), zvanog Kinez i Aleksandra Babića (22) iz ovog grada koji su u bjekstvu od početka marta nakon revolveraškog obračuna u banjalučkom naselju Lauš.

"Nezavisne novine" u sutrašnjem broju, pozivajući se na izvor blizak policiji, pišu da policija nepuna dva mjeseca nakon okončanja akcije "Kasper" ponovo krenula u borbu protiv kriminala na banjalučkim ulicama. U okviru ove akcije u strogom centru Banjaluke, prema već poznatom scenariju, izvršena su presretanja i pretresi većeg broja automobila sa zatamnjenim staklima.

"Nezavisnim" je potvrđeno da je tokom ovih pretresa pronađen veći broj bejzbol palica.

"Za sada nismo pronašli oružje, niti drogu, ali akciju nastavljamo u narednom periodu kako bismo vršili stalan pritisak na sumnjive osobe u Banjoj Luci. Posebna pažnja ponovo će biti usmjerena na one koji imaju automobile sa zatamnjenim staklima", pojasnio je izvor blizak policiji.

On je dodao da će akcija "Kasper 2" biti usmjerena prvenstveno na dnevne racije i pretrese sumnjivih vozila, kako domaćih, tako i stranih registarskih oznaka, a sve kako bi bezbjednost u najvećem gradu RS bila na što većem nivou.

Izvor "Nezavisnih novina" blizak policiji ranije je potvrdio da postoji sumnja da su Šakić i Babić 21. juna opljačkali poslovnicu Unikredit banke u banjalučkom naselju Nova Varoš odakle su ukrali više od 13.000 KM pazara.

Sumnja se i da je isti dvojac dan kasnije pokušao da opljačka poslovnicu NLB Razvojne banke u banjalučkom naselju Rosulje, ali su ih spriječila zaključana vrata banke.
Šakić i Babić su u bjekstvu od početka marta i revolveraškog obračuna sa pripadnicima takozvane Ćulumove grupe čiji je veći dio trenutno u pritvoru Kazneno-popravnog zavoda Banja Luka.

Akcija "Kasper" počela je u maju kao odgovor policije na ozbiljno narušenu bezbjednost u Banjoj Luci, posebno nakon krvavog obračuna 24. aprila u banjalučkom naselju Rakovačke bare u kome je ubijen Nedeljko Ćulum (19).

U mjesec dana policija je uhapsila sve direktne aktere ovog obračuna, odnosno Slavišu Ćuluma (26), Dejana Čajića (24), Dejana Kostića (20), Jovana Jošila (27), mnogobrojne jatake koji su Ćulumu i njegovim prijateljima pružali utočište tokom bjekstva, ali i saučesnike koji su sa Ćulumom u vrijeme njegovog bjekstva pljačkali banke.