Ministarstvo pravde BiH
0

Čekaju se podaci za izručenje Bojana Gudurića

SRNA
Bojan Gudurić
Bojan Gudurić
Ministarstvo pravde BiH još nije dobilo potrebne podatke od Suda BiH na osnovu kojih bi moglo donijeti odluku o ekstradiciji Bojana Gudurića zvanog Bajone u Srbiju, izjavio je Srni sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić. On je rekao da je Sud BiH već dostavio dokumentaciju Ministarstvu, na osnovu koje se može razmatrati mogućnost njegovog izručenja Hrvatskoj.

"S obzirom da je Gudurić pristao na ekstradiciju, vjerujem da Sud BiH neće dugo čekati da nam dostavi i preostalu potrebnu dokumentaciju kako bi mogli donijeti odluku da li će ovo lice biti izručeno Srbiji ili Hrvatskoj", izjavio je Halilagić.

On je napomenuo da će Ministarstvu pravde BiH, nakon prikupljene dokumentacije, biti dovoljan jedan dan za donošenje konačne odluke o državi u kojoj će Gudurić biti izručen.

Halilagić je podsjetio da Sud BiH ima rok od 40 dana da dostavi potrebne podatke, izrazivši uvjerenje da će to trajati mnogo kraće, s obzirom da je slučaj veoma eksponiran u javnosti.

Bojan Gudurić, koji se predao policiji Republike Srpske, 1. februara u Banjaluci zatražio je da bude izručen Hrvatskoj.

I Hrvatska i Srbija podnijele su zahtjev vlastima BiH da im izruče Bojana Gudurića zvanog Bajone za kojim je Hrvatska raspisala potjernicu zbog ubistva vlasnika lista "Nacional" Ive Pukanića, a Srbija zbog izvršenja zatvorske kazne od četiri godine zbog više izvršenih krivičnih djela.

Gudurić je predat Sudu BiH 2. februara od kada se nalazi u ekstradicionom pritvoru.