Mostar
0

Buhovcu započelo suđenje za pokušaj ubistva svoje braće

FENA
Mjesto događaja (Foto: Arhiv)
Mjesto događaja (Foto: Arhiv)
Na Kantonalnom sudu Mostar danas je započelo suđenje optuženom Zdenku Buhovcu (1959) iz Jasenica, općina Mostar, zbog pokušaja ubistva svoje braće Darija i Marinka 8. novembra prošle godine u mjestu Urbano kod Mostara, te zbog neovlaštenog držanja veće količine oružja.

Na okolnosti spornoga događaja danas su pred Vijećem suda pod predsjedanjem suca Hame Kebe, saslušana dvojica policajaca Policijske postaje Jug, koji su po pozivu došli na uviđaj toga dana, te braća optuženog Buhovca.

Saslušani su potvrdili kako se optuženi Zdenko Buhovac 8. novembra prošle godine oko 13.30 sati u Gornjoj Jasenici, u naselju Urbano, općina Mostar, potukao s braćom Marinkom i Darjem. Policajci su izjavili da je, nakon što im je upućen poziv da razvade braću, te njihova nastojanja da optuženog Zdenka odvedu u Dom zdravlja kako bi mu sanirali ozljedu na glavi koju je zadobio u tučnjavi s braćom, optuženi iz kuće na njih ispalio rafal iz autmatske puške, ali su oni uspjeli izbjeći metke.

U daljem kazivanju svjedoka, Buhovac je zatim istrčao u dvorište obiteljske kuće, gdje su na kapiji bila njegova dvojica braće Marinko i Darijo na koje je također ispalio nekoliko hitaca iz automatske puške. U toj pucnjavi jedan metak pogodio Marinka Buhovca u stomak i teško ga ozlijedio, a drugi metak pogodio je Darija Buhovca u desnu nadkoljenicu i lakše ga ozlijedio.

Nakon pucnjave optuženi Zdenko Buhovac je pobjegao je s mjesta događaja i tek sutra, 9. novembra, policija ga je pronašla i lišila slobode u mjestu Slipčiči u općini Čitluk. Odvjetnica optuženog Vikica Andrić kazala je kako će u daljem postupku suđenja dokazati da optuženi Zdenko nije pokušao nikoga ubiti, kako stoji u optužnici, te da je pucao pod noge policajcima i braći, odnosno iznad njih.

U vezi s pronalaskom velike količine oružja u prostorijama gdje žive braća, odvjetnica je kazala kako nije dokazano da je prostorije u kojima je nađeno oružje optuženi koristio. Za sutra je najavljeno svjedoćenje vještaka, i to neurospsihijatra, doktora-hirurga i balističara.