Crna hronika
0

Brčko: Okončan još jedan kazneni postupak za krivotvorenje diplome

FENA
Tužiteljstvo Brčko distrikta okončalo je kazneni postupak protiv Pere Pantića (51) iz Brčkog, koga je teretilo za krivotvorenje diplome, u postupku regulisanja prava iz radnog odnosa u Odjelu za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta početkom 2014. godine.

Nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivice s Tužilaštvom, Pantić je, za krivotvorenje isprave izvršene u februaru prošle godine ulaganjem ovjerene kopije lažne srednjoškolske diplome u personalni dosije, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca.

Na kaznu zatvora u istom trajanju Pantić je osuđen i za kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja, koje je počinio predajom lažne školske isprave na uvođenje podataka u radnu knjižicu i ovjeravanje njene kopije kod nadležnog upravnog organa. Njemu je Osnovni sud u Brčkom za oba kaznena djela izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca.

Pantić je krivotvorenu diplomu o završenoj srednjoj prometnoj školi u Tuzli sa stručnim zvanjem "tehničar cestovnog prometa" upotrijebio u postupku reguliranja prava iz radnog odnosa nakon što mu je u Odjelu za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta 2013. godine utvrđena obaveza dokvalifikacije.

Istraga i suđenje u ovom predmetu otvorenom po prijavi Upravne inspekcije Distrikta u ožujku ove godine okončani su za manje od pet mjeseci.

Pravosnažnom okončanju postupka nakon optuženja doprinijelo je zaključenje sporazuma, kojim je optuženi priznao krivicu za kaznena djela koja su mu stavljena na teret. Nakon sporazumnog priznanja krivice, Pantić je osuđen prema optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH iz lipnja ove godine.

Po prijavama nadležnih Vladinih službi i po službenoj dužnosti do sada je zbog krivotvorenja diploma u Brčko distriktu osuđeno 18 osoba na kazne zatvora u ukupnom trajanju od preko tri godine, saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva.