Crna hronika
6

Bratunac: U kući Srđana Vrzića otkriveno skladište naoružanja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Inspektori MUP-a Republike Srpske pronašli su jučer ilegalno skladište naoružanja na krovu privatne kuće Srđana Vrzića, koja se nalazi neposredno uz šehidsko mezarje Veljaci, na kojem je 12. maja u prisustvu oko 5.000 osoba obavljena kolektivna dženaza za 34 civilne žrtve zločina u Bratuncu.

"Sam čin ukopa već je bio narušen incidentom koji se desio noć ranije, kada su maloljetni Srbi u toku noći upali u mezarje i čupali nišane, praveći od njih krstove", saopćeno je iz Bosanske medijske grupe (BMG).

Kako se navodi, taj incident bio je uvod u, prema svemu sudeći, teroristički akt posjedovanja ogromne količine naoružanja i njegovoga instaliranja na krov kuće, odakle se moglo djelovati oružjem na civile koji su bili na kolektivnoj dženazi.

Pronađeno naoružnje i municija izazvali su strah kod Bošnjaka, a iz Organizacionog odbora Šeste kolektivne dženaze i iz Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, također su izrazili sumnju da su pronađene količine naoružanja bile pripremljene za eventualni napad na ljude koji su bili na dženazi.

"Osnovu za stah stvorile su informacije iz policije u kojima se kaže da je prilikom pretresa pronađeno 13 automatskih pušaka, puškomitraljez, 55 okvira za pušku, šest protivpancirnih mina, 80 ručnih bombi, dva ručna raketna bacača, 3.790 gr plastičnog eksploziva, 174 detonatorske kapsule, sedam tromblonskih mina, dvije zolje, pet pištolja, osam granata, te više od 5.000 komada municije različitog kalibra, optički nišan, dva noža za pušku, ručni bacač raketa, dijelovi od pištolja (navlake cijevi), kao i veća količina municije, dijelova oružja i vojne opreme", navodi se u saopćenju.

"Da je ambijent u kojem žive povratnici Bošnjaci stravičan govori i činjenica da su ovdašnji mediji teroristički čin ilegalnog posjedovanja skladišta naoružanja okarakterizirali kao „hobi bivšeg oružara“ Srđana Vrzića".

Osim toga, svi koji su sudjelovali u incidentu skrnavljenja mezarja, kao i Srđan Vrzić, nakon davanja izjava pušteni su na slobodu. U saopćenju koje su nakon pronalaska naoružanja plasirala bošnjačka udruženja predvođena Medžlisom IZ-a, zatražena je zaštita i garantiranje sigurnosti Bošnjacima od vlasti Republike Srpske i njenoga predsjednika. Također, pozvani su povratici Bošnjaci da ne stvaraju paniku jer su dobili uvjeravanja iz policije da je situacija pod kontrolom, saopćeno je.