Nesreća kod Srpca
0

FOTO / Brat i sestra poginuli u sudaru "golfa" i kamiona

FENA/SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Brat i sestra Milan Knežević (1941.) i Zdravka Jović (1934.) poginuli su danas u teškoj saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Laktaši - Srbac, u mjestu Kukulje.

Glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Banja Luka Gospa Arsenović potvrdila je da je u ovoj saobraćanoj nesreći učestvovalo motorno vozilo “golf 2”, koje se kretalo iz pravca Srpca prema Laktašima, i teretno vozilo koje se kretalo iz pravca Laktaša, a kojim je upravljao vozač iz Ploča. Kamion je u vlasništvu firme "Georad" iz Makarske koja vrši usluge prevoza šljunka za laktašku firmu "Niskogradnja".

Pripadnici Policijske stanice Srbac i dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka uviđajem su utvrdili da je nakon sudara “golf“ odbačen u propust za vodu pored kolovoza, pri čemu su Milan Knežević i Zdravka Jović smrtno stradali. Kamion se zaustavio na svojoj desnoj strani na samoj ivici kolovoza. Mještani i drugi učesnici u saobraćaju pokušali su povrijeđene da izvuku iz automobila, ali bez uspjeha.

"Radio sam u dvorištu kada sam čuo strahovit udar, istrčao sam napolje i vidio stravičan prizor - razbacane dijelove automobila po putu i automobil u jarku. Pokušali smo sa sjekirama i pajserima da izvučemo putnike iz golfa, ali nismo uspjeli i za to vrijeme 15-ak minuta žena je davala znake života", rekao je mještanin Mile Lukić i dodao da je u pokušaju vađenja putnika učestvovao i vozač kamiona Dario Bilanić (25) koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći.

Ubrzo nakon udesa na lice mjesta došao je dežurni javni tužilac iz Banje Luke Željko Blažić, kola hitne pomoći, pripadnici Policijske stanice Srbac, koji kontrolišu ovaj put i pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Srbac koji su sa specijalnim alatima sjekli lim automobila kako bi izvukli poginule, što je trajalo više od tri sata.

Za to vrijeme saobraćaj je bio u prekidu i preusmjeren na put Gradiška - Banjaluka.

U toku su radnje vještačenja kako bi se utvrdio tačan uzrok saobraćajne nesreće.

Lokalni put Srbac - Laktaši je moderna saobraćajnica izgrađena prije pet godina preko odbrambenog nasipa od rijeke Vrbas. Put je praktično bez krivina i pravi izazov za brzu vožnju, iako prolazi kroz više naseljenih mjesta.

Ograničenje brzine je 50 do 70 kilometara na sat, ali se to malo poštuje, pa je u posljednjih pet godina bilo više saobraćajnih nesreća u kojima su poginule četiri osobe, a više ih je teže povrijeđeno.