Tužilaštvo BiH ustupilo slučaj
5

Braća Sinanović iz Zavidovića nisu teroristi!

Piše: N. Jamaković
Ulaz u Sud BiH (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ulaz u Sud BiH (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH donio je naredbu o ustupanju predmeta protiv osumnjičene braće Fuada i Sinana Sinanovića Kantonalnom tužilaštvu u Zenici.

"Nakon analize dobijenih dokaza utvrđeni su osnovi sumnje da su Fuad i Sinan Sinanović počinili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti. Stoga, Tužilaštvo BiH shodno članu 35. i članu 224. Zakona o krivičnom postupku BiH donosi naredbu o ustupanju krivičnog gonjenja Kantonalnom tužilaštvu u Zenici", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Sud BiH odredio je Sinanovićima početkom augusta jednomjesečni pritvor, budući da ih je Tužilaštvo BiH teretilo za terorizam nakon što su u zgradu Suda BiH poslali paket sa bombom adresiran na predsjednicu Suda Meddžidu Kreso.

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara zatražio je tad da osumnjičenima bude izrečena mjera pritvora, jer je u pismu koje su poslali Sudu BiH stajalo da će oni nastaviti sa slanjem pisama i u druge institucije.

"Također, javnost je uznemirena zbog pošiljke dostavljene Sudu BiH, te smatramo da bi njihovim boravkom na slobodi moglo doći do remećenja javnog reda i mira", rekao je on.

Odbrana je tih dana naglašavala da osumnjičeni nisu pokušali izvršiti atentat na predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso (kako se navodilo), već da su samo "dostavljali materijalne dokaze", nakon niza pisama koja su uputili u ovu instituciju, a u vezi sa problemima sa kojima se suočavaju na području Zavidovića.

Branilac osumnjičenih, Duško Tomić, rekao je tad da se posjed braće Sinanović konstantno minira, te da im policija u Zavidovićima ne želi pomoći, a da je bomba koju su poslali u Sud BiH također pronađena na njihovoj njivi.

Sinan i Fuad Sinanović iz Zavidovića su uhapšeni 2. avgusta, pritvor im je određen dva dana kasnije, te ukinut 16. septembra, a djelo za koje se terete u međuvremenu je prekvalificirano u izazivanje opšte opasnosti. Tomić je dodao da su njegovi klijenti, prema sudskoj odluci, obavezni da se svakih sedam dana javljaju u policijsku stanicu, dok se ne okonča krivični postupak.