Crna hronika
0

"Bombaš" s Čolićevog koncerta na slobodi

SRNA
Zdravko Čolić (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Zdravko Čolić (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Kantonalni tužilac u Sarajevu pustio je da se brani sa slobode pripadnika radikalne selefijske grupe Abdula Semeda Jašarevića, koji je uputio lažnu dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi pred početak koncerta Zdravka Čolića 31. jula na stadionu Koševo.

"Tužilac je danas nakon ispitivanja Jašarevića u svojstvu osumnjičenog donio odluku o njegovom puštanju na slobodu jer nije bilo zakonskog osnova za podnošenje prijedloga Opštinskom sudu u Sarajevu za određivanje mjere pritvora. Osumnjičeni je dakle pušten da se brani sa slobode", izjavio je Srni portparol Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Dragan Slijepčević.

Slijepčević je pojasnio da je postupajući tužilac donio naredbu o pokretanju istrage protiv Jašarevića, jer postoji osnovana sumnja da je počinio krivično djelo ugrožavanja bezbjednosti u pokušaju.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su 2. augusta oko 16 sati uhapsili Jašarevića zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje bezbjednosti, odnosno da je putem telefona Policijskoj stanici Kiseljak uputio dojavu o postavljenoj bombi na stadionu Koševo.
  
Prilikom pregleda kod njega je pronađen i oduzet mobilni telefon sa karticom i brojem sa kojeg je upućena dojava.

MUP Kantona Sarajevo dojavu o postavljenoj napravi primio je uoči početka koncerta uz poruku "Biće vam kao u Bugojnu". U trenutku dojave na stadionu je bilo desetine hiljada posjetilaca.

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević tvrdi da Jašarević "nije nimalo naivan igrač".
Jašarević je bio usko vezan sa grupom Rijada Rustempašića, optuženom za terorizam zbog čega je svojevremeno bio i priveden. 

"Koliko znam, on je ranije pušten na slobodu jer nije bilo dokaza da je bio umiješan u pripremanje napada za koje se terete Rustempašić i ostali. Ta činjenica jasno ukazuje da je Jašarević opasan i zato ne treba sumnjati u njegove riječi da bi aktivirao eksploziv samo da ga je imao. Treba mu vjerovati na riječ, pogotovo poslije napada u Bugojnu, pošto nas to iskustvo uči da obavještajne agencije teško mogu da pokriju sve pore vehabijskog pokreta", rekao je Galijašević za današnji "Pres".