Crna hronika
8

Bomba od 500 kg pronađena u zemlji na Dolac Malti

Klix.ba/FENA
Dolac Malta (Foto: Arhiv/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Avionska bomba, najvjerovatnije zaostala iz Drugog svjetskog rata, teška više od 500 kilograma, pronađena je prilikom izvođenja građevinskih radova u Sarajevu u ulici Dolac Malta, u neposrednoj blizini raskrsnice s Paromlinskom ulicom u općini Novo Sarajevo.

Policija je o tome obaviještena jutros oko 10:20 sati, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo.

Bomba je pronađena prilikom iskopavanja zemlje tokom radova na izgradnji podzemne garaže. Kako saznajemo od radnika na terenu, uočena je na dva metra ispod površine zemlje, nakon čega se otkotrljala na dubinu od oko sedam metara, odnosno na dno iskopane jame.

Vjeruje se da je bomba britanske proizvodnje, pronađena prilikom proširivanja jame, na ovo mjesto pala 1944. godine tokom bombardovanja nekadašnje pruge koja je tuda prolazila, te nije eksplodirala. Radnici s kojima smo razgovarali priznali su da isprva nisu mogli vjerovati svojim očima.

O ovome su obaviješteni Federalna uprava Civilne zaštite i dežurni kantonalni tužilac koji je naredio policijski uviđaj. Lokaciju će do uklanjanja bombe osiguravati policija, a na gradilištu navjerovatnije neće biti izvođeni radovi.

Novinskoj agenciji Fena je iz kantonalnog MUP-a rečeno da će biti preduzete mjere za zaštitu ljudstva i materijalnih dobara.