Crna hronika
0

Bivši premijer RS-a osumnjičen da je oštetio radnike za 10.812 KM

FENA
Pero Bukejlović (Foto: Nezavisne novine)
Pero Bukejlović (Foto: Nezavisne novine)
Centar javne bezbjednosti Doboj podnio je danas izvještaj protiv direktora dobojskog "Trudbenika" Pere Bukejlovića zbog sumnje da je neisplaćivanjem punih plaća oštetio radnike tog preduzeća za iznos od 10.812 KM.

Bukejlović, koji je i bivši premijer RS-a, tereti se da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Iz CJB Doboj je, uz navođenje inicijala prijavljenog, potvrđeno da postoji osnov sumnje da je Bukejlović, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za preduzeće u kojem je obavljao funkciju odgovorne osobe, raspolažući sredstvima preduzeća, iskoristio svoj položaj i ovlaštenje suprotno odredbama Zakona o privrednim društvima i Statuta preduzeća.

On je za tri mjeseca 2012. i četiri mjeseca 2013. godine određenom broju radnika isplaćivao plaće koje su obračunom umanjene za iznos njihovih obaveza (kredit i članarine), a sredstva prikupljena po osnovu navedenih obustava usmjeravao na plaćanje drugih obaveza preduzeća.

Na navedeni način preduzeću je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 10.812,29 KM, a za taj iznos su oštećeni i navedeni radnici.

Po novim odredbama Krivičnog zakona RS-a smatra se krivičnim djelom i neisplaćivanje zarada radnicima u RS.