Crna hronika
0

BiH je dio "balkanske rute" kojom prelazi 20 milijardi dolara droge

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
BiH se nalazi na svjetskoj ruti trgovine heroinom, a zarada koja se "balkanskom rutom" ostvari prelazi više od 20 milijardi dolara godišnje, pokazuju podaci objavljeni na prvom interaktivnom atlasu organizovanog kriminala.

Na ovom atlasu ucrtane su sve rute trgovine narkoticima, oružjem, bijelim robljem i drugom "robom" i "uslugama" u svijetu.

Atlas prvi put prikazuje detalje vezane za transport kokaina, kao i vlasnike koji kontrolišu određene rute - navode sutrašnje "Nezavisne novine". "Balkanska ruta", na kojoj je BiH i RS, prema tvrdnjama autora ovog atlasa, poznata je i po trgovini ljudima, te po oružju, a zarada je nevjerovatnih 1,5 milijardi američkih dolara.

Gojko Vasić, direktor policije RS, izjavio je da je na nedavnom sastanku u sjedištu Interpola u Lionu šefovima policija iz zemalja jugoistočne Evrope skrenuta pažnja da "balkanskom rutom" prolaze velike količine heroina, ali je njegov stav da su te ocjene površne i netačne.

"Jednostavno ne stoji da će krijumčari heroina, kada već uspiju ući na teritoriju Bugarske, koja je članica EU, svoje dalje putovanje usmjeriti prema Makedoniji, Srbiji ili BiH, gdje postoji niz kontrola na granicama. Logičnije je da će dalji transport droge usmjeriti kroz zemlje EU, gdje su kontrole daleko rjeđe. Mislim da su ocjene da 'balkanskom rutom' prolaze ogromne količine heroina netačne i površne", pojasnio je Vasić.

On je dodao da je Interpol sve akcije na zapljeni narkotika, kao i hapšenju narko-dilera tokom prošle godine zaveo pod kodnim imenom "Besa", a da je MUP RS dobio nekoliko pohvala zbog uspješno izvedenih akcija protiv narko-dilera.

"MUP RS je tokom prošle godine zaplijenio oko 200 kilograma skanka i 14 kilograma heroina, a u sjedištu Interpola smo pohvaljeni, jer smo sproveli trećinu od svih akcija protiv narko-dilera koje su izvedene na prostoru jugoistočne Evrope i imali smo niz uspješnih zapljena opojne droge razne vrste. Ovdje se, dakle, radi o organizovanim akcijama u kojima smo razbili nekoliko kriminalnih grupa koje su se bavile trgovinom narkoticima", naveo je Vasić.