Crna hronika
0

BiH: Autokriminalci posjedovali uređaje za prisluškivanje policije

FENA
U akciji koju su 9. i 10. oktobra izveli pripadnici Federalne uprave policije, Centra javne bezbjednosti Banja Luka i Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona na pet lokacija otkriveno je 30 ukradenih skupocjenih vozila i više od 160 automobilskih motora na kojima su zbrušeni originalni brojevi.

Tri motora su smještena na lokaciju koju je odredio sud.

Jedna osumnjičena osoba u ovom eklatantnom primjeru organiziranog kriminala pronađena je na licu mjesta. Dvije su pobjegle neposredno prije dolaska policije i za njima su raspisane potjernice.

Policijski izvještaj vrlo brzo bit će podnijet protiv najmanje četiriju osoba, saopćio je danas na pres-konferenciji u Federalnoj upravi policije u Sarajevu Edin Vranj, načelnik Odjeljena za borbu protiv organiziranog i međukantonalnog kriminala.

Od 30 pronađenih vozila, 24 su premještena na lokacije koje je odredio sud i za većinu njih policija već sada zna ko su vlasnici. Šest auta je zasad tehnički bilo nemoguće izmjestiti s jednog otpada.

O tome kako su odbjegli kriminalci bili obaviješteni neposredno prije bijega da po njih dolazi policija te o pronađenim uređajima koji omogućavaju prisluškivanje policijske komunikacije bit će posebno riječi, dodao je.

Vranj očekuje će narednih dana policija moći dokumentirati da su ukradene desetine i desetine skupih vozila iz cijele BiH, mada zna da je riječ o stotinama i stotinama auta. Tačka nije stavljena, a kakav će biti rasplet, zavisit će umnogome od tužilaštva, naročito od sudova, zaključio je Vranj i dodao da slaba kaznena politika ponekad frustrira policiju koja uloži ogroman trud, kao u ovoj akciji.

Specijalni zaplijenjeni alat kriminalaca nemaju često priliku vidjeti ni brojni policajci u BiH. Pokazuje da su izvršioci dobro specijalizirani za ovu vrstu kriminala i da su dugo u njemu.

Oprema je pokazana na pres-konferenciji, videozapisi o toku akcije i fotografije.

Pored velikog broja falsifikovanih registarskih tablica pa i diplomatskih, jer se one koriste tokom prijevoza ukradenih auta zbog izbjegavanja policijske kontrole, pronađeni su lični dokumenti i drugi krivotvoreni materijal, radiostanica kojom se može prisluškivati policijska komunikacija, mašine za prekucavanje brojeva na šasijama i motorima, za poliranje površina prekucanih brojeva, uređaj koji parališe otkrivanje lokacije auta, dosta pločica, čitač mikrofilmova sa zabilježenom ogromnom količinom podataka o vozilima, volan, vjerovatno iščupan i skopčan s «lavljom kandžom», spravom koja je trebalo da ga štiti upravo od provala te drugi dokazi.

Federalna uprava policije izuzetno je zadovoljna rezultatima ove akcije, provedene u saradnji s Centrom javne bezbjednosti Banja Luka, jer je određeni broj ukradenih auta s tog područja, te uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona. Pokazala je da sadjejstvo policije može dati dobre rezultate.

«Rascjepkanost» zemlje u ovoj vrsti kriminala dobro dođe počiniocima, jer često auta iz cijele BiH kradu na jednoj lokaciji, na drugoj krivotvore brojeve tablica i šasija, a na trećoj preprodaju, kazao je Vranj.

Pretres je tokom ove akcije izvršen na pet lokacija na području općina Široki Brijeg, Grude i Posušje, u kućama osumnjičenih, ali i na autootpadima čiji veliki broj i način funkcioniranja treba da bude veoma zanimljiv za policiju, jer su deopi za ukradena vozila širom BiH, zaključio je Vranj.

Ova akcija izvršena je po sudskom nalogu, dodao je i pozvao građane da sarađuju s policijom.

Tokom prvih mjeseci ove godine prijavljeno je više od 900 krađa automobila u Federaciji BiH.