"Pomogli kolegi da pobjegne"
0

Bariša Čolak traži procesuiranje policajaca

SRNA
Bariša Čolak
Bariša Čolak
Predsjednik HSS-NHI BiH Ante Čolak rekao je da postoje nepobitne činjenice da je više policijskih službenika pomagalo u bijegu policajcu Andriji Ćerdiću, koji je u aprilu ubio potpredsjednika HSS-NHI BiH Antu Malića.

"Ne želimo se miješati u istragu, ali postoje nepobitne činjenice", rekao je Čolak danas na konferenciji za novinare u Tomislavgradu.

   Čolak je optužio službena lica - policijske službenike Policijske uprave Tomislavgrad, koji nisu postupili u skladu sa pravilima službe i po zakonu, jer su, kako je rekao, pomagali počiniocu ubistva i pogrešno usmjeravali potragu za njim nakon izvršenog zločina.

   Govoreći o unutrašnjoj istrazi koju vodi MUP Livanjskog kantona, Čolak je izrazio sumnju da će MUP u postojećem kapacitetu provesti korektnu istragu i pokrenuti disciplinske postupke protiv odgovornih policijskih službenika "ukoliko odgovorna lica koja nisu postupila po pravilima službe i zakonu i dalje ostanu na tim pozicijama".

   "Bilo bi fer, korektno i moralno, zbog svega što se dogodilo u ovoj tragediji, da je ministar unutrašnjih poslova Livanjskog kantona podnio ostavku kao čin svoje političke odgovornosti da njegovi policajci ne bi ubijali slobodne građane", rekao je Čolak.

   Novinarima se obratio i brat ubijenog potpredsjednika HSS-NHI Ivan Malić, koji je rekao da, bez obzira što je završena istraga Tužilaštva i podignuta optužnica protiv Ćerdića, istraga za porodicu ubijenog nije završena, pri čemu, kako je rekao, misli na unutrašnju istragu koju provodi kantonalni MUP.

   "Dosadašnjom istragom stvarni motiv ubistva mog brata Ante Malića, na žalost, nije utvrđen. Želim obavijestiti javnost da će u ovom postupku, kao i u nizu drugih koji će uslijediti, porodicu Malić zastupati poznati sarajevski advokat Nikica Gržić", rekao je Ivan Malić i dodao da je njegova porodica imala niz sastanaka sa policijskim komesarom MUP-a Livanjskog kantona, kantonalnim Tužilaštvom u Livnu i komesarom Policijske misije EU u BiH u Sarajevu, koji prati cijelu istragu u vezi sa ovim slučajem.
   Optužnica kantonalnog Tužilaštva, koju je 21. juna potvrdio Kantonalni sud u Livnu, policajca Policijske uprave Tomislavgrad Andriju Ćerdića (42) tereti da je 16. aprila u kafiću "Tip" u Tomislavgradu, nakon kraće prepirke, iz službenog pištolja ispalio hitac u Antu Malića (42), oca dvoje maloljetne djece i potpredsjednika HSSNHI BiH, od kojih je ovaj preminuo.

   Ćerdić je optužen i za falsifikovanje isprava jer je koristio lažne registarske tablice na svom automobilu, kojim je pobjegao nakon počinjenog ubistva. Na teret mu se stavlja i krivično djelo narušavanja nepovredivosti doma, jer je nasilno ušao u praznu kuću komšije u kojoj se dva dana skrivao od policije.