Crna hronika
0

Banja Luka: Veći procenat prekršaja u saobraćaju

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na području Centra javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka je tokom prvih šest mjeseci ove godine iz saobraćaja isključeno 5.932 vozača što je za 22,3 posto više u odnosu na isti lani.

Od toga, 4.472 zbog vožnje pod uticajem alkohola ili više za 20,1 posto.

Kako tehnička neispravnost vozila predstavlja jedan od najčešćih uzroka nezgoda, na vanredni tehnički pregled upućeno je 1.533 vozila, od čega je kod 1.403 utvrđena tehnička neispravnost ili više za 65,8 posto.

Policijski službenici su evidentirali i sankcionirali 1.500 biciklista, vozača motocikla i mopeda koji su u saobraćaju upravljali bez zaštitne kacige, što je za 67 posto više u odnosu na uporedni period.

U cilju poboljšanja bezbjednosti na putevima koji su u nadležnosti ovog centra te otklanjanja uzroka koji dovode do saobraćajnih nezgoda, od početka godine pokrenuto je više preventivnih i represivnih akcija usmjerenih prema različitim kategorijama učesnika u saobraćaju s posebnim akcentom na rizične grupe (pješaci, biciklisti, motociklisti, vozači putničkih vozila, traktora, poljoprivrednih mašina i drugi.).

Radilo se i na otklanjanju i svođenje na minimum uzroka koji najviše pogoduju nastanku saobraćajnih nezgoda (upravljanje vozilom pod uticajem alkohola ili prije sticanja prava na upravljanje, tehnički neispravno vozilo, neregistrovana vozila, upravljanje bez zaštitne kacige).