Crna hronika
0

Banja Luka: Lažno prijavio eksploziju i upućivao prijetnje putem SMS-a

FENA
Banjalučka policija utvrdila je da je P.Z. (1969.) iz Banje Luke počinio više krivičnih djela, između ostalog, lažno prijavljivanje krivičnog djela i upućivanje prijetnji putem pisama i SMS-a.

Utvrđeno je da je P.Z. 14. januara prijavio da je nepoznata osoba počinila krivično djelo izazivanje opće opasnosti tako što je postavila eksplozivnu napravu (ručnu bombu M-75) pod njegovo vozilo ''reno'', saopćio je Centar javne bezbjednosti Banja Luka.

Operativnim radom, a potom i u toku kriminalističke obrade utvrđeno je da je P.Z. lažno prijavio navedeno krivično djelo, a izvršenjem opisanog djela počinio je i krivično djelo ''nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih sredstava''.

Rasvjetljavajući prijavljeno krivično djelo došlo se do osnova sumnje da je P.Z. počinio i dva krivična djela ugrožavanje sigurnosti od jula 2007. do januara 2008. godine tako što je u više navrata putem pisama i SMS poruka upućivao prijetnje po život i tijelo oštećenim G.D. i D.D. te je ih doveo u stanje ozbiljne zabrinutosti za sopstvene živote i živote njihovih porodica.

Nakon kompletiranja dokumentacije protiv P.Z. bit će dostavljen izvještaj Okružnom tužilaštvu Banja Luka.