Tri samoubistva mjesečno u TK
0

Anes Bajrić iz Devetaka objesio se u garaži

Piše: D. Brkić
Anes Bajrić (30) pronađen je mrtav u nedjelju u popodnevnim satima u garaži porodične kuće u Devetaku kod Lukavca. Članovi njegove porodice pronašli su ga obješenog o betonski strop. Smrt je konstatovao ljekar Službe hitne medicisnke pomoći Doma zdravlja u Lukavcu.

Nakon obavljenog uviđaja, kantonalna tužiteljica Jasminka Alagić, konstatirala je kako na tijelu preminulog nisu evidentirane vanjske povrede. Tužiteljica je izdala naredbu za obdukciju mrtvog tijela.

Anes Bajrić je 29 osoba koja je na području Tuzlanskog kantona počinila samoubistvo u 2011. godini, dok je evidentirano devet pokušaja oduzimanja sopstvenog života. Nekoliko dana prije Bajrića pod voz se u Miričini kod Gračanice bacio Enver Baraković, a krajem jula sebi je presudio i tuzlanski vulkanizer Eldar Isabegović.

Tuzlanski kanton je vodeći po crnoj statistici u Federaciji BiH. Prošle godine je na području FBiH ubilježeno 256 samoubistava, od čega u TK 61. Od 29 ovogodišnjih samubistava 18 se dogodilo na području općine Tuzla. Posljednji pokušaj samoubistva evidentiran je prošlog četvrtka kada je Mensur Hasanović iz Sapne pucao iz pištolja sebi u grudni koš.