Kantonalni sud u Livnu
0

Andriji Ćerdiću određen pritvor od mjesec dana

SRNA
Andrija Ćerdić
Andrija Ćerdić
Policajcu Andriji Ćerdiću (41), koji je iz službenog pištolja u Tomislavgradu ubio potpredsjednika stranke HSS-NHI BiH Antu Malića (46), danas je određen pritvor od mjesec dana.

Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Livnu Nedim Begić rekao je Srni da je pritvor Ćerdiću odredio na prijedlog kantonalnog Tužilaštva da bi se otklonila mogućnost njegovog bjekstva, te zbog činjenice da je za izvršeno krivično djelo predviđena kazna od najmanje pet godina zatvora.

Andrija Ćerdić u trenutku ubistva bio je zaposlen kao policajac u Policijskoj upravi Tomislavgrad. On je 16. aprila u službenoj uniformi bio u kafiću svoje supruge "Tip" u kojem je nakon kratke prepirke sa Malićem, zbog plaćanja naručenog pića, u njega ispalio jedan metak iz službenog pištolja.

Ćerdić je nakon ubistva svojim automobilom pobjegao u nepoznatom pravcu, ali je dva dana kasnije uhapšen u blizini porodične kuće u Gornjem Brišniku, na području opštine Tomislavgrad. 

Tri dana proveo je u Kliničkoj bolnici u Mostaru pod nadzorom pripadnika Specijalne policije radi saniranja povreda od samoranjavanja koje nisu bile opasne po život, a od danas se nalazi u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru.

Ćerdić je policajac koji je bio sklon nasilničkom ponašanju i incidentima zbog čega je 2007. godine bio suspendovan.