Presuda u Zenici
0

Akterima pucnjave u restoranu Maredo 31 godina zatvora

ZEDA
(Foto: ZEDA)
Kantonalni sud u Zenici oglasio je krivim i izrekao kazne zatvora za četvoricu optuženih aktera pucnjave koja se desila 7. avgusta 2009. godine ispred ugostiteljskog objekta "Maredo", a u kojoj je ubijen Emir Valjevac (28) iz Zenice.

Zbog počinjenog ubistva, Faik (Muhameda) Porča (46) je osuđen na kaznu zatvora od 15 godina i šest mjeseci, a Derviš (Šerifa) Džerahović (48) na jedinstvenu kaznu od 13 godina i šest mjeseci. Oni su optuženi i za djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda u sticaju sa djelom protiv opće sigurnosti.

Saudin (Abdulaha) Duvnjak (29) i Mustafa (Rašid) Pjanić su za djelo tuče u sticaju sa djelom protiv opće sigurnosti osuđeni na po godinu dana zatvora.

Sud je optuženog Mehmeda (Šabana) Skomorca (55) oslobodio optužbe za učestvovanje u tuči.

Ranije je na dvije godine i šest mjeseci zatvora na osnovu nagodbe s Tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona osuđen optuženi Goran (Nebojše) Alagić (28) iz Zenice.

Tragični događaj desio se 7. avgusta 2009. godine u večernjim satima u ugostiteljskom objektu "Maredo" kod Zenice, koji se nalazi neposredno uz magistralni put M-17. U obračunu u kojem je korišteno više pištolja i ispaljeno na desetine metaka ubijen je Emir Valjevac, a ranjeni izvjesni Asim Pezer, Mehmed Skomorac, Goran Lekić, koji boravi u Austriji, Ivica Popović iz Holandije, te Davor Ćurčić iz Zenice.

  • Sud je van svake razumne sumnje utvrdio da su optuženi počinili djela za koja se terete. Uzimajući u obzir težinu djela i raniju osuđivanost, nalazimo da su kazne za Džerahovića i Porču adekvatne", izjavio je sudija Enes Malićbegović, predsjedavajući vijeća Kantonalnog suda.

Sud je produžio mjeru pritvora za Džerahovića i Porču, dok će Duvnjak i Pjanić pravosnažnost presude čekati na slobodi.

Branitelji optuženih kao i Tužilaštvo ZDK najavili su žalbe na prvostepenu presudu.