Crna hronika
14

Akcije Coral i Tango: Alenu Čengiću i ostalima pritvor produžen za dva mjeseca

Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu donio je odluku da se osumnjičenima Alenu Čengiću i još 10 osoba uhapšenih u akcijama Coral i Tango produži pritvor za još dva mjeseca, potvrdio je za Klix.ba glasnogovornik Tužilaštva KS Alem Hamzić.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Prema dokazima koje je Tužilaštvo pribavilo, postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Alen Čengić počinio krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelima porezne utaje, sprečavanja službene osobe u vršenju poslova sigurnosti, teške krađe, oštećenja tuđe stvari i ugrožavanja sigurnosti.

Adnana Hadžibajrića, Mehmeda Puškića, Emira Smailbegovića i Jasmina Kulenovića Tužilaštvo sumnjiči da su počinili krivično djelo organizovanog kriminala, a sve u vezi s krivičnim djelima porezne utaje, Vahida Alića i Adisa Skorupana za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelima organizovanja otpora i krivičnim djelom teške krađe, te Senadina Didika, Kemala Elkaza, Anidu Kunić i Emira Ljucu za krivično djelo navođenja na prostituciju. Pritvor im može trajati do 6. januara 2016. godine ili dok Sud ne donese drugu odluku.

Kantonalni sud Sarajevo je donio ovu odluku jer smatra da bi osumnjičene osobe boravkom na slobodi uništile, sakrile i izmijenile dokaze i tragove važne za krivični postupak ili utjecali na svjedoke.

Podsjećamo, SIPA je 8. oktobra u Sarajevu uhapsila 16 osoba, 11 za utaju poreza i organizovani kriminal, a pet za navođenje na prostituciju. Nakon ispitivanja u policiji i Tužilaštvu, na slobodu su puštene četiri osobe, a tokom mjere pritvora jedna ženska osoba.