Crna hronika
2

Akcija Svitanje: Uhapšeno sedam osoba zbog prodaje droge

Piše: N. J.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici Federalne uprave policije su danas, po naredbi Kantonalnog suda Novi Travnik, proveli akciju "Svitanje", koja je rezultat višemjesečne istrage u vezi sa organiziranom grupom osoba koje se sumnjiči za prodaju droge.

Pretresi su, uz podršku MUP-a Srednjobosanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Republike Srpske, izvršeni na 14 lokacija i zaplijenjena je određena količina droge, oružja, novca i drugih predmeta od važnosti za dokumentovanje krivičnih djela.

Slobode je lišeno sedam osoba. U Busovači su slobode lišeni V. K. (1968), Z. V. (1958), A. K. (1978) i D. Š. (1976). U Zenici je slobode lišen E. T. (1991), a u Šipovu D. B. (1961) i P. S. (1967). Ove osobe su, djelujući kao organizirana grupa u cilju stjecanja protivpravne imovinske koristi, u dužem vremenskom periodu nabavljali drogu od P. S. te prepakiravši je vršili njenu dalju distribuciju na području Srednjobosanskog kantona i šire.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, ove osobe će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predate Kantonalnom tužiteljstvu Srednjobosanskog kantona na dalje postupanje.