Crna hronika
0

Akcija "Sigurnost": Predložen pritvor za trojicu osumnjičenih

Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za tri osobe osumnjičene za krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH, u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo iz člana 289. stava 3. KZ-a FBiH, a u vezi sa članom 28. KZ-a FBiH.

Osumnjičene osobe za koje je zatražen pritvor su:

  1. Ferald Gučanin Gazibarić zvani Ferdo, rođen 05. 06. 1971. godine u Travniku, nastanjen u Novoj Biloj, državljanin BiH i Republike Hrvatske,

  2. Oliver Sivonjić zvani Oli, rođen 28. 08. 1980. godine u Travniku, nastanjen u Novoj Biloj, državljanin BiH i Republike Hrvatske i

  3. Dalibor Ivančević, rođen 05. 08. 1975. godine u Banjoj Luci gdje je i nastanjen, državljanin BiH.

Osumnjičene osobe, za koje je zatražen pritvor, slobode su jučer lišili pripadnici Federalne uprave policije u saradnji s kolegama iz MUP-a RS, nakon čega su ih u zakonskom roku predali Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu kako bi se otkrile sve osobe koje su uključene u nezakonite aktivnosti i razbojništva. U okviru ove istrage ostvarena je značajna saradnja sa pravosudnim i policijskim organima Republike Austrije.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke i saučesnike, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, ponovo izvršili isto ili slično krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina i više.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu sa ciljem podizanja optužnice. Iz Tužilaštva BiH su saopćili kako podržavaju koordinirane i udružene policijske akcije usmjerene protiv svih oblika kriminala, radi otkrivanja i procesuiranja počinilaca krivičnih djela i stvaranja sigurnijeg okruženja za sve građane naše zemlje.