Crna hronika
5

Akcija Pandora: Nakon dva mjeseca bjekstva Tužlaštvu BiH se predao Radovan Đurić

Klix.ba
Pravosuđu Bosne i Hercegovine danas se predao Radovan Đurić (1971.), osumnjičen u okviru akcije Pandora za organizirani kriminal, zloupotrebe položaja ili ovlasti i koruptivna kaznena djela.

Osumnjičeni Radovan Đurić, rođen 07.03.1970. godine u Živinicama, je uposlen na poziciji šefa Carinske ispostave Gradiška, a na zahtjev tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, za njim je prije dva mjeseca raspisana potjernica jer nije pronađen i lišen slobode tokom velike združene akcije Pandora, u kojoj je lišeno slobode više desetina osoba iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Nakon što se osumnjičeni, nakon dva mjeseca bjekstva, predao postupajućem tužiocu Dubravku Čampari, on će biti ispitan u svojstvu osumnjičenog i bit će aktivirana mjera pritvora, koja je određena raspisivanjem potjernice.

U okviru akcije Pandora Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv više desetina osoba, osumnjičenih za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti i niz koruptivnih kaznenih djela, vezanih za nezakonitosti oko uvoza velikih količna robe, najčešće tekstila, u Bosnu i Hercegovinu, čime je nanesena velika šteta budžetu Bosne i Hercegovine, koji je oštećen za višemilionske iznose, a počinitelji kaznenih djela su na taj način ostvarili nezakonitu imovinsku korist u višemilionskim iznosima.

"Tužilaštvo BiH nastavlja borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u kojoj neće biti nedodirljivih osoba, a jačanjem regionalne suradnje, osumnjičeni za teška kaznena djela, više se neće moći sakrivati u zemljama regiona. Borba protiv organiziranog kriminala i koruptivnih kaznenih djela, jedan je od prioriteta u uspostavi vladavine prava na evropskom putu Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Tužilaštva.