Crna hronika
0

Akcija Pancir III: U Brčkom zaplijenjena tri kilograma eksploziva

Piše: E. F.
Zaplijenjeni eksploziv (Foto: MUP Brčko Distrikta)
Zaplijenjeni eksploziv (Foto: MUP Brčko Distrikta)
Šezdesetogodišnji H. S. iz Brčkog uhapšen je sinoć u Brčkom zbog sumnje da je počinio krivično djelo neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih materija, a pošto su kod njega pronađena tri kilograma eksploziva.

Naime, policija Brčko distrikta BiH je u ranijem periodu provodila niz mjera i radnji na pronalasku ilegalnog posjedovanja oružja, municije i eksplozivnih materija kod građana, gdje je kroz akcije zavedene pod kodnim nazivom PANCIR I i II, kod građana pronašla i oduzela znatne količine oružja, municije i eksplozivnih tvari.

U nastavku tih aktivnosti tokom prethodne noći policijski službenici su, nakon prikupljenih operativnih informacije da H. S. posjeduje eksploziv, proveli akciju kodnog naziva PANCIR III.

"Na osnovu naredbe Osnovnog suda Brčko distrikta BiH policijski službenici su, uz korištenje službenog psa za detekciju eksploziva, izvršili pretres kuće, dvorišta, pomoćnih objekata, objekta u izgradnji i dvorišta, koje koristi osoba inicijala H. S., rođen 1965. godine, iz Brčkog, kao i njegovog putničkog motornog vozila marke Mercedes.

Pretres kuće osumnjičenog (Foto: MUP Brčko Distrikta)
Pretres kuće osumnjičenog (Foto: MUP Brčko Distrikta)

Prilikom preduzimanja mjera i radnji pretresa u kući je pronađena PVC kesa u kojoj su bila ukupno tri kilograma plastičnog eksploziva (6 pakovanja po 500 grama). Osoba je privedena u Policiju Brčko distrikta BiH i nad njim je izvršena kriminalistička obrada", kazao je za Klix.ba Halid Emkić, glasnogovornik brčanske policije.

Protiv imenovanog će Policija Brčko distrikta BiH podnijeti izvještaj Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih materija.