Crna hronika
174

Akcija MUP-a RS: Policajci i dileri šest mjeseci švercovali drogu i oružje

Piše: E. F.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Četiri policajca uhapšena su danas zajedno sa još 13 osoba u okviru policijske akcije Maska koja se na području Banje Luke i Trebinja provodi od ranih jutarnjih sati. Sumnjiči ih se za šverc droge, ali i oružja, i to na području Trebinja, Bileće, Berkovića i Dubrovnika.

U toku su i pretresi objekata sa ciljem pronalaska dokaza koji se odnose na međunarodnu trgovinu narkoticima, među kojima su i policijski službenici koji su u proteklih šest mjeseci kontinuirano vršili krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi sa krivičnim djelima neovlaštenog prometa opojnim drogama i krijumčarenja na području Trebinja, Bileće i Berkovića.

Krijumčarenje i posjedovanje oružja

Istovremeno sa aktivnostima u BiH, policija Republike Hrvatske provodi koordinirane aktivnosti na području Hrvatske, tačnije Dubrovnika. Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH se nalazi na terenu, gdje koordinira aktivnosti policijskih službenika u vezi sa lišavanjem slobode i pretresima.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je danas da su osumnjičeni bili uključeni u organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem droge.

"Uz to ide i krijumčarenje oružja, odnosno posjedovanje oružja", rekao je Vasić novinarima u Banjoj Luci.

On je naveo da je policija Srpske u saradnji sa hrvatskom policijom posljednjih šest mjeseci, a u BiH pod nadzorom Tužilaštva BiH, provodila aktivnosti koje su rezultirale jutrošnjim hapšenjima nekoliko osoba i pretresima objekata.

Droga iz BiH prodavana u Dubrovniku

Akciju u BiH provode pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, u saradnji sa policijskim službenicima Centra javne bezbjednosti Trebinje i Jedinice za profesionalne standarde, dok sa hapšenjima u Hrvatskoj veze ima i sam USKOK.

Prema dosadašnjim saznanjima, članovi osumnjičene grupe drogu su krijumčarili iz Bosne i Hercegovine te preprodavali na dubrovačkom području. Uz hapšenja nekoliko pripadnika grupe u Dubrovniku u četvrtak ujutro policija je pretražila više kafića, stanova pa čak i jedan brod.