Crna hronika
0

Akcija Izvor: Tri osobe uhapšene zbog krijumčarenja duhana

Piše: E. F.
Tri osobe su uhapšene danas u policijskoj akciji na području Banje Luke i Velike Kladuše, koja je provedena po nalogu Tužilaštva BiH, a sa ciljem suzbijanja lanca krijumčarenja duhana.

Akciju kodnog naziva Izvor proveo je po nalogu Tužilaštva Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski djelatnici MUP-a RS, uz asistenciju MUP-a USK.

"Provodeći istragu i sarađujući sa pravosuđem Republike Hrvatske, Tužilaštvo BiH i policijske agencije prikupili su dokaze da su navedeni osumnjičeni u više navrata iz BiH prema teritoriji Republike Hrvatske izvršili krijumčarenje sirovog duhana, u količinama od 150 i 200 kilograma, kako bi sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist", kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su pod istragom da su počinili krivično djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, s obzirom na to da su priznali izvršenje kaznenog djela, nije traženo njihovo dalje zadržavanje, a istraga se nastavlja u pravcu podizanja optužnice.