Crna hronika
16

Akcija Gibraltar: SIPA privela šest osumnjičenih, više osoba obuhvaćeno akcijom

Piše: N. J.
Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić potvrdila je za Klix.ba da je u okviru akcije Gibraltar privedeno šest osoba, dok ih je više obuhvaćeno ovom akcijom. Akcija Gibraltar se provodi od jutros po naredbi Tužilaštva BiH protiv osumnjičenih za finansijske malverzacije u kojima je načinjena višemilionska šteta po budžet BiH.

"Šest osumnjičenih osoba je trenutno pod kontrolom SIPA-e, a više je osoba obuhvaćeno ovom akcijom. U ovom trenutku ne možemo iznositi više detalja", kazala je ona.

Iz Tužilaštva BiH je jutros saopćeno da SIPA realizira hapšenje osumnjičenih za krivična djela organizovanog kriminala među kojima su direktor marketinške agencije S.V.R.S.A Neven Kulenović (1967.), zatim Belma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), također iz S.V.R.S.A., zamjenica generalnog direktora Pink BH Lajla Torlak (1978.), direktor Mreže Plus Darko Aleksić (1965.), te osumnjičeni direktor agencije Mita, Ejub Kučuk (1973.) i vlasnik agencije Fabrika, Senad Zaimović (1964.) kao i visoki dužnosnici telekom kompanije "Eronet", među kojima direktori Stipe Prlić (1958.) i Zoran Bakula (1964.).

Osumnjičeni Ejub Kučuk i Senad Zaimović su u izjavama za portal Klix.ba potvrdili da se nalaze van BiH, ali da su se po saznanju da ih se sumnjiči u ovom slučaju odmah odlučili vratiti u našu zemlju, te se namjeravaju prijaviti u SIPA-u čim stignu u BiH.