Crna hronika
0

Afganistanci u Imigracioni centar, pa nazad u Srbiju

SRNA
Imigracioni centar Istočno sarajevo
Imigracioni centar Istočno sarajevo
Grupa od 15 ilegalnih migranata, većinom maloljetnika, koji je privela bijeljinska policija, biće vraćena u Srbiju, koja je dužna da ih prihvati po osnovu readmisije, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Migranti, koji su prema raspoloživim podacima državljani Afganistana koji su prethodno boravili u azilantskom centru u Banji Koviljači, do kraja dana biće smješteni u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, nakon čega će Služba za poslove sa strancima pokrenuti postupak njihovog vraćanja u Srbiju.

Policija traga za vozačem kombija crnogorskih registarskih oznaka u kojem su ilegalno prevoženi migranti. Kombi se kretao iz pravca Srbije ka Brčkom. Vozač, koji se prvobitno nije želio zaustaviti na znak policije, nedugo zatim je stao i napustio vozilo, ostavivši vozilo sa stranim državljanima na cesti. 

Prema izjavama imigranata, oni su do ulaska u BiH boravili na području Banje Koviljače, gdje je smješten azilantski centar, a prethodno i na teritoriji Grčke. Ciljna destinacija ove grupe bila je Njemačka, a na put su krenuli uvjereni da iz Srbije idu ka Hrvatskoj i dalje ka zemljama EU.

Služba za poslove sa strancima saopštila je da u saradnji sa Graničnom policijom BiH i bezbjednosnim strukturama Srbije nastavlja pojačane kontrole kako bi se spriječio eventualni veći priliv stranih državljana iz Azije i Afrike, koji su već u postupku azila u Srbiji, odnosno kako bi se onemogućio njihov masovniji ilegalni ulazak u BiH. 

Portparol CJB Bijeljina Dragomir Perić rekao je danas na konferenciji za novinare da je starosna struktura otkrivenih Afganistanaca raznolika, i da je među njima jedna žena.

"Dalji tok istrage pokazaće na koji način su ova lica prešla granicu BiH i kakve su im dalje namjere", rekao je on.