Početak odgođen do septembra
0

FOTO / Advokat Karkin: Suđenje Turkoviću trajat će tri godine

SRNA
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Početak suđenja u slučaju "Zijad Turković i drugi" odgođen je za 6. septembar zbog odsustva advokata Izeta Baždarevića koji po službenoj dužnosti zastupa optuženog Fadila Aljovića.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Izo Tankić rekao je da zbog Baždarevićevog odsustva nisu ispunjeni uslovi za nesmetano održavanje pretresa.

Advokat Fahrija Karkin iskoristio je današnje ročište da iznese probleme sa kojima se suočava u pripremi odbrane svog klijenta - prvooptuženog Zijada Turkovića, koga se tereti za sedam krivičnih djela.

Karkin je istakao da će odgađanje glavnog pretresa iskoristiti za detaljniju pripremu odbrane, jer mu "njegov rejting ne dozvoljava da na ročišta dolazi nepripremljen". Naglasivši da posjeduje 34 registratora i 1.500 stranica dokaznog materijala, Karkin je naveo da iz objektivnih razloga nije uspio da pročita sve spise.

Karkin je novinarima rekao da je od Suda ponovo zatražio da Turković bude prebačen iz Zenice u Centralni zatvor u Sarajevu kako bi ostvario lakšu i bolju komunikaciju sa njim i pri tom je izrazio uvjerenje da će sudski proces u ovom predmetu trajati duže od tri godine. 
Zijad Turković i advokat Fahrija Karkin (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković i advokat Fahrija Karkin (Foto: Sud BiH)
Tužilaštvo BiH tereti Zijada Turkovića i još devet lica za pet monstruoznih ubistava, pokušaj ubistva tri lica, šverc droge, iznude i pljačku 2,5 miliona maraka iz Kargo-centra Aerodroma Sarajevo.
Turković se tereti za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet droge, zločinačku organizaciju, razbojništvo, iznudu, produženo krivično djelo pranje novca, ubistvo, izazivanje opšte opasnosti, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, dogovor za počinjenje krivičnih djela, pripremanje krivičnog djela i teško ubistvo.
Optužnica, osim Turkovića, još tereti Sašu Stjepanovića, Nijaza Zubana, Fadila Aljovića, Muamera Zahitovića, Hilmiju Mašovića, Ermina Delića, Milenka Lakića, Danijela Planinčića i Hajrudina Memovića.

U optužnici se navodi da je Turković od početka 2005. do septembra 2010. godine, organizovao i rukovodio grupom čiji je cilj bio neovlašten promet heroina i kokaina, ali i koja je zajedničkim djelovanjem organizovala, pripremila i pokušala drugog lišiti života na svirep i podmukao način, te eksplozijom izazvala opštu opasnost za život i imovinu većeg obima.

Zijad Turković je 21. jula u Sudu BiH priznao krivicu za pokušaj ubistva Nasera Keljmendija, ali je odbacio ostale optužbe koje mu se stavljaju na teret. Ostali optuženi u ovom predmetu izjasnili su se da nisu krivi.