Zloupotrijebio pogodnosti
117

Adnan Šerak vraćen u KPZ Zenica, dobio 20 dana samice

Piše: N. J.
Adnan Šerak
Adnan Šerak
Adnan Šerak (25) iz Ilijaša sinoć je sproveden i vraćen u Kazneno- popravni zavod u Zenicu koji ga je vodio kao bjegunca jer je zloupotrijebio vanzavodske pogodnosti i nije se vratio u zatvor u propisanom roku, potvrdio je za Klix.ba direktor KPZ-a u Zenici Nihad Spahić.

Šerak je bio u pritvoru u Centralnom zatvoru u Sarajevu, nakon što je iskoristio prekid izdržavanja kazne zbog liječenja tako što je prijetio braći Elviru i Almiru Preljeviću. Nakon što je Općinski u Sarajevu donio odluku da bude pušten iz pritvora, on se u roku tri dana trebao javiti u KPZ Zenica. S obzirom na to da se nije pojavio u zatvoru, raspisana je potjernica za njim.

"Mi smo ga preuzeli od policije u Sarajevu i on je sinoć u pratnji policije sproveden u naš zatvor. Iako smo ga vodili kao bjegunca, on odavde nije pobjegao, jer je ovo najsigurniji zatvor u regionu i odavde se ne može pobjeći. On je jednostavno zloupotrijebio vanzavodske pogodnosti na koje je imao pravo i zbog toga mu je izrečena mjera 20 dana borava u samici u kojoj je smješten još od sinoć", rekao je Spahić za Klix.ba.

Šerak je, podsjećamo, 12. jula ranjen u pucnjavi na Alipašinom Polju. On je u tim trenucima bio na godišnjem odmoru sa izdržavanja kazne od 9,5 godina zbog više krivičnih djela, od kojih je najteže pokušaj ubistva Dragana Jevtića i Irfana Osmića u decembru 2008. godine u sarajevskom naselju Grbavica.

Nakon ranjavanja, bio je na liječenju, koje je opet prekinuto zbog novog krivičnog djela za koje je osumnjičen. Direktor KPZ Zenica je naglasio kako će zbog činjenice da je koristeći vanzavdoske pogodnosti Šerak činio krivična djela on imati poseban tretman u zatvoru, što uključuje to da neće moći viđati i sastajati se sa drugim osuđenicima, a, naravno, bit će mu uskraćene vanzavodske pogodnosti koje je imao.