vijesti
0

Cerić: Nismo dorasli misli, viziji i mudrosti Alije Izetbegovića

FENA
Sjećajući se rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića ne mogu se oteti žalu zbog činjenice da mi, njegovi, nasljednici nismo dorasli njegovoj misli, njegovoj misiji, njegovoj ostavštini, njegovoj viziji, njegovoj mudrosti i hrabrosti za naš puni državni, nacionalni, kulturni i moralni preporod - kazao je u izjavi za Fenu, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić.

Govoreći o ličnosti i djelu rahmetli Alije Izetbegovića, istakao je da je Alija Izetbegović po svom intelektualnom i duhovno- islamskom svjetonazoru bio najsličniji velikom pakistanskom filozofu-pjesniku Sir Muhamedu Iqbalu (1877. -1938.), dok je po svojim političkim i državničkim pogledima bio najbliži njemačkom kancelaru Konradu Adenauru (1876.-1967.).

Cerić pojašnjava da je, poput Sir Muhameda Iqbala i predsjednik Alija Izetbegović vjerovao u potrebu obnove religijske misli u islamu na način da je islam moguće živjeti ne samo kao religjski već i kao pravni i politički koncept.

"Obojica su prezirali političare u muslimanskim društvima kojima su moć i vlast bili cilj, a ne sredstvo za postizanje općeg dobra za muslimanske mase, koje su strpljivo trpjele i čekale rješenje za njihove nagomilane probleme u modernom svijetu", rekao je Cerić.

Dodaje da za razliku od Sir Muhameda Iqbala predsjednik Alija Izetbegović je bio istodobno muslimanski svjetski mislilac i bošnjački ili bosanski nacionalni vođa i državnik.

"Sir Muhamed Iqbal je uz sebe imao državnika Muhameda Ali Jinnaha, koji je shvatio, prihvatio i umnogome proveo njegovu viziju islama i muslimana u modernom dobu, a da predsjednik Alija Izetbegović to nije imao i zato nema ono što njegova misaona ostavština zaslužuje, a to je da se institucionalno izučava i prenosi s generacije na generaciju", ističe Cerić.

Umjesto kod kuće, misao rahmetli Alije Izetbegovića se, nasreću, izučava i prenosi u muslimanskom svijetu gotovo na isti način kao i misao Sir Muhameda Iqbala.

Cerić ističe da, ako ni za što drugo, svi Bošnjaci svijeta su dužni rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću što im je podigao ugled i uvećao čast u svijetu svojom intelektualnom snagom i duhovno-islamskom bistrinom.

"Predsjednik Alija Izetbegović bio je po svojim političkim pogledima najbliži njemačkom kancelaru Konradu Adenaueru zato što su obojica bili antikomunisti i zato što su vjerovali da je moguće politiku oplemeniti vjerom i moralom", kaže Cerić.

Kao prvi postratni zapadnonjemački kancelar (1949.-1963.) Konrad Adenauer je bio suočen s ruševinama Drugog svjetskog rata i tražio je način kako da Njemačku izvede iz stanja očaja u stanje nade i napreka.

Na isti način, kao prvi postkomunistički predsjednik Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović (1992. -2000.) je bio suočen prvo s mentalnim slomom cijele jedne generacije a onda i s agresijom na njegov narod i zemlju sa strašnom posljedicom genocida.

Praveći komparaciju između Konrada Adenaura u postratnom oporavku Nijemaca i Njemačke koji se možda ne može mjeriti s uspjehom predsjednika Alije Izetbegovića u postgenocidnom oporavku Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, "ali se može kazati da uspjeh predsjednika Alije Izetbegovića nije ništa manji od uspjeha kancelara Konrada Adenauera ako se uzmu u obzir okolnosti i dostupnost sredstvima koja su bila na raspolaganju jednom u odnosu na drugoga".

"Spoznaja da nismo na razini poštovanja prema životu i djelu rahmetli Alije Izetbegovića je prvi znak da smo svjesni svoje odgovornosti pa time i mogućnosti da njegova moralna i politička misao zaživi i kod nas kao što živi u svijetu, koji je u tome prepoznao svijetlu tačku", kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, u povodu desetogodišnjice smrti Alije Izetbegovića.