vijesti
0

Bugarska gradi zid koji će spriječiti ulazak imigranata i militanata

Klix.ba
(Foto: EPA)
Manje od dvije decenije poslije rušenja zida koji je onemogućavao Bugarima da napuste svoju zemlju koja je do 1990-ih bila dio istočnog bloka, Bugarska je počela izgradnju novog zida. Ovaj put cilj je spriječiti ulazak imigranata u Bugarsku.

Posljednjih 16 mjeseci Bugarska aktivno radi na izgradnji zida koji bi spriječio ulazak imigranata na njen teritorij. Sve je dio mnogo veće priče odbrane Evrope od imigranata koji preko Turske ulaze u Bugarsku a potom nastavljaju put dalje prema zapadu.

No, samo dvije decenije ranije glavna briga Bugarske bila je kako zadržati stanovništvo unutar svojih granica. Tadašnju siromašnu komunističku Bugarsku mnogi su željeli napustiti pa su vlasti doslovno radile na učvršćivanju graničnih barijera kako bi sačuvale svoje stanovništvo.

“Upravo sada u dijelovima Turske koji su na granici sa Bugarskom i Grčkom imate hiljade imigranata koji će čim otopli pokušati preći granicu”, kaže stručnjak za Tursku i Bliski Istok u Carnegie institutu Marc Pierini.

Vlasti ove države, pored imigranata, novim zidom namjeravaju zaustaviti i val militanata koji bi se iz Sirije, a preko Turske i Bugarske, mogli početi vraćati u svoje matične zemlje u Evropi.

Slavcho Velkov, stručnjak za sigurnost, kaže da i u samoj Bugarskoj ima mnogo više simpatizera IDIL-a nego što vlasti žele priznati.

“Svojim očima sam vidio mnoge od njih. Kada sam na autobuskoj stanici sreo neke od njih pitao sam ih gdje idu. Rekli su mi: 'Idemo u raj'”, kaže Velkov za New York Times.

Nikolay Radulov, bivši pomoćnik ministra sigurnosti, tokom 1990-ih lično je učestvovao u uklanjanju prepreka koje su na jugoistočnoj granici ostale nakon raspada istočnog bloka.

“Tada smo imali dva reda žice, a između su bile mine. Sve smo to pažljivo uklonili jer se tada smatralo da to nije demokratski. A naravno, mi smo bili dobre demokrate”, kaže Radulov.

Još 2012. na granici Grčke i Turske ojačana je sigurnost granice gradnjom zida sa žicom. Rezultat je, kažu zvaničnici Frontexa koji koordinira evropske zemlje vezano za zaštitu granice, da imigranti sada ulaze preko Bugarske.

Nova ograda se diže na stjenovitom terenu, a prekoputa ograde nazire se tursko selo Hamzabeyli.

Bugarske vlasti namjeravaju zid na granici sa Turskom završiti do ljeta, ali mnogi eksperti vjeruju da to neće biti moguće. Bugarska izgradnjom ovog zida želi pokazati da je spremna učiniti sve što je potrebno kako bi konačno bila primljena u Schengen.