vijesti
5

Budimir: Sve češće i sve drskije prijetnje Dodika o podjeli BiH

FENA
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir reagirao je danas na učestale prijetnje predsjednika RS-a Milorada Dodika i njegovo zagovaranje podjele Bosne i Hercegovine, pozivajući nadležne institucije BiH i predstavnike međunarodne zajednice da energično spriječe i sankcioniraju napade na cjelovitost BiH.

"Cjelokupna javnost Bosne i Hercegovine, a nerijetko i javnost nama susjednih država svjedok je sve češćih, sve drskijih, sve otvorenijih i sve konkretnijih zagovaranja i prijetnji predsjednika RS-a Milorada Dodika o podjeli države Bosne i Hercegovine i pretvaranju entiteta Republike Srpske u samostalnu i „neovisnu“ državu", ističe Budimir u izjavi za javnost.

U vezi s tim, podsjeća da u predgovoru knjige "Dodik- istina", autorice Dubravke Vujanović, Dobrica Ćosić RS naziva "prvom srpskom državom preko Drine".

Budimir upozorava "da te prijetnje, mirno i nezaiteresirano, posmatraju predstavnici državnih institucija BiH, dakle najviših organa naše države, sa časnim izuzecima pojedinaca, kao i predstavnici međunarodne zajednice, kojima je Ustav BiH u svojim osnovnim nadležnostima propisao između ostalog i čuvanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine".

Zabrinut zbog neodgovornog odnosa ovih institucija, koje imaju dužnost i obavezu štititi državu Bosnu i Hercegovinu od svih nasrtaja na njenu cjelovitost, sa svim pravima, obvezama, ali i odgovornošću koju ima, predsjednik FBiH se obraća svim institucijama države Bosne i Hercegovine, koje imaju odgovornost za zaštitu ustavnog poretka, da poduzmu sve zakonom propisane radnje u cilju zaustavljanja urušavanja i rastakanja cjelovitosti BiH i da pokažu odgovornost koju od njih očekuju građani BiH.

"Pozivajući se na "svoje pravo" te dostignuti stupanj demokracije i slobode govora, zavijeno u politički celofan, perfidno i „biranim riječima“ kao: "najbolje je da se mirno raziđemo...“, „ne danas, ne sutra, ali jednoga dana ipak... itd. , ali u suštini providno, Milorad Dodik, uime i za račun „građana RS“, nadasve uvredljivom retorikom, nastoji stvoriti privid kako država BiH u suštini ne može funkcionirati, te da i postoji samo „zato što su je 1995. godine priznale velike sile", podsjeća Budimir.

Predsjednik FBiH, stoga, poziva i proziva sve predstavnike međunarodne zajednice "da u okviru svojih nadležnosti, energično spriječe (dakako i sankcioniraju) ovako drske napade na cjelovitost BiH od Milorada Dodika".

Predstavnici međunarodne zajednice su, kako, nadalje, navodi, Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH, ali i od institucija BiH kao i većine građana dobili povjerenje i odgovornost za uređenje i očuvanje BiH, "jer i po vašem mišljenju lokalni političari to nisu bili u stanju provoditi pravično".

"Bosna i Hercegovina nije vaša domovina, ali mi smo vas primili kao svoje i u skladu s Dejtonskim sporazumom vama povjerili najveću odgovornost. Od vas narodi i građani BiH očekuju da pokažete odgovornost koju pokazujete i u svojim državama. Ni više, ni manje. Međunarodna zajednica sigurno ima viška strpljenja i vremena, narod BiH nema. Vama nije teško. Nama jest. Vi to možete i vi to pravo imate, zato nemojte bježati od odgovornosti, ne čekajte i ne pitajte, kada? Vrijeme je, sada", precizira Budimir.

Istodobno, upozorava da ne postoji država na svijetu u kojoj njeni visoko pozicionirani državni dužnoci otvoreno i javno pozivaju na rastakanje vlastite države, a da nisu u svojoj državi proglašeni separatistima i oštro sankcionirani od nadležnih institucija te iste države, navodeći da je Milorad Dodik „bacio rukavicu u lice “ međunarodnoj zajednici, Ustavu BiH, zakonima i institucijama ove države.

"Zakon o referendumu ima u „džepu“, i „mudro“ čeka kada će ga aktivirati. Upustio se u osobnu avanturu, uporno se pozivjući na sve građane RS-a, uvjeren da će na taj način izbjeći odgovornost za katastrofalno stanje u RS-u i cijeloj BiH. Bosna i Hercegovina je država. RS je entitet te države, jednako kao i Federacija BiH, s istim pravima i obavezama u okviru BiH", navodi Budimir u izjavi za javnost.