vijesti
78

Bosić: Niko neće da saopšti ružnu vijest, potpuni krah pregovora u Pragu

Piše: J. H.
Mladen Bosić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Iako su se lideri bh. stranaka iz Praga vratili sa optimizmom nakon pregovora o provođenju presude "Sejdić - Finci", Mladen Bosić (SDS) kaže da ne zna na čemu Zlatko Lagumdžija (SDP), Bakir Izetbegović (SDA) i Martin Raguž (HDZ 1990) temelje optimizam.

"Mi kao da nismo bili na istim razgovorima. Mogu potvrditi da je konferencija u Pragu bila totalni neuspjeh i krah dosadašnjih pregovora. Ne mogu da se načudim optimizmu koji dolazi sa raznih strana da je dogovor na pomolu. Tamo ko je bio vidio je da od dogovora nema ništa, jer su početni stavovi toliko udaljeni", kazao je Bosić na početku današnje konferencije za novinare na Sarajevskom aerodromu, koja je uslijedila odmah nakon izlaganja Izetbegovića, Lagumdžije i Raguža.

Bosić tvrdi da je komesaru Evropske unije za proširenje Štefanu Fueleu, organizatoru sastanka u Pragu, stalo više do pronalaska rješenja nego većini učesnika pregovora.

"Ne razumijem da Fueleu nije bilo jasno da je bilo političkih faktora koji su došli u Prag, ne da se dogovore, nego da se ne dogovore. Čitav razgovor se raspao oko pola četiri ujutro, kada su dva HDZ-a izašla sa svojim pisanim prijedlogom i tada je svima bilo jasno da od dogovora nema ništa", dodao je lider SDS-a.

Bosić je, za razliku od drugih stranačkih kolega, kao jednog od najvećih "krivaca" za neuspjeh sastanka i pregovora u pragu imenovao lidera HDZ-a Dragana Čovića.

"Tamo je svima bilo jasno da je sastanak doživio raspad i da nema nikakve pozitivne atmosfere na osnovu koje bi očekivali da dogovor bude postignut. Problem je u tome što niko neće da saopšti ružnu vijest i preuzme odgovornost za ovo što se desilo te kaže ko u Pragu nije želio da dođe do dogovra", kaže Bosić.

Na pitanje ko je ta osoba, predsjednik SDS-a imenovao je Dragana Čovića.

On nema namjeru da se dogovori ukoliko ne budu ispunjeni njegovi uslovi koji su poznati. Čini mi se da je krajnji cilj uništavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i stavljanje čitave situacije ponovo na stol, što je više nego opasna igra", izjavio je Mladen Bosić nakon pregovora lidera stranaka o provođenju presude "Sejdić - Finci" u Pragu.