Gradonačelnik Sarajeva
0

Zvuk sirene za sjećanje na ubijenu djecu

Sarajevo-x.com
U subotu, 9. maja, u Velikom parku u Sarajevu bit će otvoreno spomen-obilježje djeci ubijenoj tokom opsade Sarajeva između 1992. i 1995. godine.

Tim povodom, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen pozvao je građane da na dostojanstven način odaju počast ovoj djeci.

"U Sarajevu su tokom tri duge godine iz dana u dan na okrutan način ubijana naša djeca, budućnost našeg grada. Zato vas pozivam da 9. maja, na dan kad se slavi pobjeda nad fašizmom, stanemo svi zajedno pred ovim obilježjem, pognemo glave i na dostojanstven način odamo počast našim najmlađim sugrađanima."

"Kao građanin Sarajeva vas pozivam da na taj dan, u podne, kada čujete sirene, gdje god se zateknete i šta god radite u tom trenutku stanete na minut i na način koji smatrate prikladnim odate počast našoj ubijenoj djeci. Pozivam vas da na taj dan, na minut, ostavite po strani međusobne razlike, mišljenja, uvjerenja i da najnevinijim od svih nevinih žrtava opsade Sarajeva odamo počast kao ljudi", stoji u obraćanju javnosti gradonačelnika Behmena.

Gradonačelnik je također zamolio građane da nijednog trenutka ne izgube iz vida svrhu spomen-obilježja.

"Siguran sam da će građanke i građani Sarajeva i drugi širom naše zemlje tog dana pokazati onu vrstu solidarnosti i zajedništva zahvaljujući kojoj smo preživjeli te najteže dane i godine u istoriji našeg grada i zemlje. Ono što vam obećavam je da će političari i politika tog dana biti u drugom planu i da će u centru pažnje svih nas biti naša ubijena djeca, najmlađe žrtve rata i njihovi roditelji. Govorima tog dana nema mjesta u Velikom parku. Vjerujem da će u ime svih nas, u ime naše nemoći da zaštitimo svoju djecu, najbolje govoriti šutnja", ističe Behmen.