Nađena vojna oprema
31

Zvornik: Uhapšene dvije osobe osumnjičene ze genocid

Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istragu (SIPA) su rano jutros na području Zvornika lišili slobode Ostoju Stanišića (1951.) i Marka Miloševića (1964) zbog postojanja osnova sumnje da su na području Zvornika počinili genocid.

Pretresom četiri lokacije koje su koristile osobe lišene slobode, policijski službenici SIPA-e su pronašli određenu količinu vojne opreme i minsko-eksplozivnih sredstava, te drugih predmeta koji će biti predati Tužilaštvu BiH.

Stanišić, nekadašnji komandant 6. bataljona Zvorničke brigade VRS, i Milošević, nekadašnji zamjenik komandanta 6. bataljona Zvorničke brigade VRS, su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo genocida iz članka 171. KZ BiH.

Oni su osumnjičeni za ratni zločin počinjen na lokalitetu brane u Petkovcima u mjestu Đulići, općina Zvornik, gdje je u mjesecu julu 1995. godine, strijeljano oko 1.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenju kaznenog djela biti predate na dalje postupanje Tužilaštvu BiH, po čijoj naredbi su i lišeni slobode, saopćeno je iz SIPA-e.