BiH
16

Zvornik: Osuda ispisivanja uvredljivih grafita na džamiji

SRNA
Imam džamije Beksuja Mustafa Muharemović (Foto: Srna)
Imam džamije Beksuja Mustafa Muharemović (Foto: Srna)
Predstavnici Islamske zajednice i opštine Zvornik osudili su danas u Zvorniku ispisivanje uvredljivih grafita koji su se pojavili prošle sedmice na džamiji Beksuja u Zvorniku.

Imam džamije Beksuja Mustafa Muharemović rekao je da takvi grafiti nikome ne mogu donijeti ništa dobro, te izrazio nadu da se ubuduće neće ponavljati takve stvari.

On je u izjavio novinarima napomenuo da su predstavnici lokalne zajednice Zvornik, odmah po pojavljivanju grafita, osudili taj čin.

Pomoćnik muftije tuzlanskog Sead Seljubac rekao je da ovakvi postupci, bez obzira u kom se gradu događali, predstavljaju čin "nekoga ko ne poštuje sebe, ni svoje".

"Takvi ljudi koji pišu loše po vjerskim objektima su izuzeci. Hvala Bogu da imamo pozitivna kretanja, da smo došli u situaciju kada se ovakvi nastupi neodgovornih pojedinaca osuđuju", istakao je Seljubac.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović istakao je da svi koji su pozvani da utiču na formiranje pozitivnog javnog mnjenja na području opštine smatraju da treba osuditi pisanje uvredljivih grafita i učiniti sve da se takve stvari više ne dešavaju.

"Vinovnike treba otkriti i protiv njih provesti odgovarajući zakonski postupak", rekao je Stevanović.

Stručni savjetnik pri Međureligijskom vijeću ispred Islamske zajednice Emir Kovačević rekao je da Međureligijsko vijeće BiH zajednički osuđuje napade na vjerske objekte u okviru projekta "Monitoring napada na vjerske objekte", koji se provodi oko četiri godine.