BiH
0

Zvornik: Izmještanje crkve napravljene na temeljima srušene džamije

FENA
Načelnik Opštine Zvornik Zoran Stevanović, protojerej Rado Tešić u ime Srpske Pravoslavne crkve i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Mustafa Muharemović potpisali u Zvorniku Ugovor o izmještanju pravoslavne crkve iz naselja Divič, koja je napravljena na temeljima u ratu srušene džamije.

Kako je danas za Fenu izjavio predsjednik Medžlisa IZ Zvornik Mustafa Muharemović, dogovor o izmještanju pravoslavne crkve iz Diviča postignut je prije nekoliko mjeseci na sastanku u Bijeljini između muftije tuzlanskog Huseina ef. Kavazovića i vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija, kome su prisustvovali i predstavnici Vlade RS-a.

U periodu nakon toga usaglašavani su detalji oko ugovora koji je potpisan u srijedu, naveo je Muharemović.

Ugovorm koji je potpisan u srijedu tri strane, Islamska zajednica, Srpska pravoslavna crkva i Općina Zvornik, preuzele su određene obaveze.

Muharemović kaže da je Islamska zajednica preuzela obavezu finansiranja izmještanja crkve, Srpska pravoslavna crkva je preuzela na sebe davanje saglasnosti da se zemljište koje joj je dodijeljeno odlukom Skupštine opštine Zvornik 1996. godine vrati Islamskoj zajednici, a Općina Zvornik je preuzela obavezu da kompletan administrativni proces dovede do kraja.

  • Kada Islamska zajednica isplati posljednju ratu od sredstava za izmiještanje, tri mjeseca nakon toga Srpska pravoslavna crkva i Opština Zvornik završit će svoj posao, a Opština će ujedno izdati potrebnu dokumentaciju za izgradnju džamije na mjestu na kojem je nekada bila, rekao je predsjednik Medžlisa IZ Zvornik Mustafa Muharemović.