BiH
0

Zvonko Jurišić: Potpisivanje sporazuma RS-a i Gazproma je presedan

Anadolija
Zvonko Jurišić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Zvonko Jurišić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Potpisivanjem sporazuma Vlade entiteta Republike Srpske i ruske kompanije "Gazprom" o direktnoj isporuci gasa tom entitetu bez prethodno pribavljene saglasnosti Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predstavlja presedan, istakao je Zvonko Jurišić, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 

"Presedan je da entitet potpiše ugovor sa međunarodnom firmom za uvoz plina jer se radi o općem dobru. Na ovaj način se gura u stranu važnost Bosne i Hercegovine", istakao je Jurišić.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine navodi da sva kreditna zaduženja kao i potpisivanje međunarodnih sporazuma države Bosne i Hercegovine, ali i svih nižih razina vlasti: entiteta, kantona, gradova i općina/opština treba da odobre oba doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi oni bili validni, te da dobiju saglasnost Predsjedništva BiH.

"I ako i kada bosanskohercegovački entitet RS u Parlamentarnu skupštinu BiH uputi sporazum na ratifikaciju to će najvjerovatnije biti u novom sazivu s obzirom da je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH najavljena za četvrtak, 25. septembar posljednja u ovom sazivu. Nove vlasti trebaju promijeniti politiku i striktno primjenjivati zakonske odredbe", naglasio je Jurišić. 

Sporazum o direktnoj isporuci ruskog gasa bh entitetu Republici Srpskoj ozvaničen je u ponedjeljak u Moskvi. Potpise na njega stavili su Željka Cvijanović, premijerka RS-a, i Aleksej Miler, generalni direktor kompanije "Gazprom".

O pitanju gasa razgovarat će se inače, na konferenciji Energetske zajednice koja se planira za 23. septembar u Ukrajini. 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, ranije je za Anadolu Agency (AA) istakao je kako Bosna i Hercegovina kasni sa svojim obavezama vezano za pitanja gasa. To se, naglasio je, prvenstveno odnosi na donošenje zakona o gasu za što "nema pravne osnove niti saglasnosti". 

"Energetska zajednica djeluje kao birokratski aparat i pri tome ne razumije specifičnosti unutrašnjeg uređenja država i načine odlučivanja i donošenja zakona i drugih propisa", naveo je Tučić. 

Stoga rješavanje otvorenih pitanja kao što je donošenje zakona o gasu na nivou BiH i drugih propisa iz te oblasti nije realno očekivati do septembarskog sastanka Energetske zajednice. 

"Zakon o gasu na nivou BiH je političko pitanje koje zahtijeva saglasnost i konsenzus svih u Bosni i Hercegovini. Tu treba doći do prenosa nadležnosti koji se tiče ne samo ekonomskog nego i pravnog segmenta", istakao je Tučić. 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa stoga naglašava kako će u narednom periodu za rješavanje otvorenog pitanja koja se tiče donošenja regulative vezano za gas trebati puno razumijevanja.