BiH
56

Zvizdić za Klix.ba: Srbija još uvijek nije spremna prihvatiti istinu

Piše: Er. M.
Denis Zvizdić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je za Klix.ba kako odluka Ministarstva pravde Srbije da zatraži izručenje Nasera Orića predstavlja korak nazad u odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Jasno je da je riječ o politički motivisanoj i pravno neutemeljenoj potjernici napisanoj sa istim namjerama i prema istoj matrici po kojoj su ranije neopravdano optuženi, i naravno oslobođeni, i Ejup Ganić i Jovan Divjak", rekao je Zvizdić.

Zvizdić dodaje da ovaj postupak pokazuje da je današnja Srbija još uvijek nespremna prihvatiti istinu potvrđenu od Međunarodnog suda pravde u Hagu, da je u Srebrenici počinjen genocid nad bošnjačkim narodom, a da bez takvoga 'Brandtovskog' iskoraka Srbije teško je govoriti o iskrenim i ozbiljnim procesima koji bi vodili trajnoj relaksaciji odnosa na Balkanu.

"Osim toga, ovakvi i slični potezi koje poduzima Srbija su u potpunoj suprotnosti sa deklarativnim izjavama njenih lidera o potrebi kreiranja boljih odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije i posebno Bošnjaka i Srba i značajno umanjuju i osporavaju kapacitete Srbije da predvodi procese dobrosusjedne saradnje i pomirenja u regionu", rekao je Zvizdić.

On je istakao kako priznati istinu i postati dio velike međunarodne zajednice koja nizom komemoracija i deklaracija prihvata nepobitnu činjenicu o genocidu u Srebrenici, možda za Srbiju jeste bolno, ali je neophodan i politički i društveno iscjeljujući iskorak ka pomirenju i progresu.