Sesija Kruga 99
0

FOTO / Zvizdić: Više od 92 posto građana BiH je za EU

FENA
Denis Zvidić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Denis Zvidić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, rekao je u nedjelju na redovnoj sesiji "Kruga 99" u Sarajevu da je Deklaracija o opredijeljenost za euroatlantske integracije, vladavinu prava, ravnopravnost konstitutivnih naroda i ostalih i dosljedno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koju su usvojila oba doma Parlamenta FBiH, nastala kao odgovor na dugogodišnje podrivanje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
"Deklaracija je nastala kao artikulacija volje, htijenja i želja građana FBiH, a njih se, po posljednjim anketama, više od 92 posto opredijelilo za evropski put i za vladavinu prava. Ova deklaracija je potpuna podrška BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama na način da insistiramo i zahtijevamo da se u najkraćem roku usvoji program odnosno plan integriranja kako bi BiH do kraja ove godine, a mi smo sigurni da je to moguće, podnijela aplikaciju za stjecanje kandidatskog statusa", rekao je Zvizdić na današnjoj sesiji o temi "BiH na putu euroatlantskih integracija iz perspektive FBiH".
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
On smatra da bi BiH u naredne dvije godine trebala dobiti status kandidata, a da bi do kraja 2014. trebali otpočeti pregovore za punopravno čklanstvo u EU i da bi u istom tom periodu trebala postati punopravni član NATO-saveza.

Zvizdić je kazao da Deklaracija jasno ustavno pozicionira FBiH kao političko-teritorijalnu jedinicu, odnosno kao jedan od dvaju entiteta u sastavu države BiH i da je u njoj jasno iskazano razumijevanje da samo efikasni, funkcionalni i demokratski organi vlasti BiH mogu biti garant pune ravnopravnosti i zadovoljenja svih interesa građana i naroda.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
"Smatramo da je važna i vladavina prava, jer bez potpune pravne sigurnosti nemoguće je postići i značajan ekonomski prosperitet BiH. U tom smislu podržavamo sve institucije koje provode vladavinu prava, kao i agencije koje se bore protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma, ratnih zločina", rekao je Zvizdić te ocijenio da bi u BiH zbog postizanja pune zaštite ljudskih prava i sloboda trebalo što prije formirati vrhovni sud.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Dodao je da je Parlament FBiH spreman da uđe u izmjene i dopune svih zakona koji će garantirati jednakopravnost građana i naroda u BiH.

Također je rekao da je Deklaracija za punu primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne selektivno primjenjivanje.