BiH
12

Zvizdić u Washingtonu: Predstavnici MMF-a zadovoljni, BiH realizirala aktivnosti iz pisma namjere

Klix.ba
Delegacije BiH prisustvuje godišnjoj Skupštini MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu u okviru kojih će se naši predstavnici sastati s čelnim ljudima ove dvije važne međunarodne finansijske institucije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako je ovo dobra prilika da se napravi presjek stanja realizacije dosadašnjih aktivnosti iz pisma namjere koje su potpisali BiH i MMF, i projekata koje BiH planira realizirati sa Svjetskom bankom u sljedećih pet godina.

"Na sastancima koje smo do sada imali BiH je još jednom istakla svoje vrlo jasne ciljeve i prioritete, kao i ono što očekujemo od potpune realizacije prethodnih strukturnih mjera i projekata koje imamo sa Svjetskom bankom. Sastanci su bili vrlo konstruktivni. Zaključeno je da smo do sada realizirali sve predviđene aktivnosti definirane pismom namjere i akcionim planom sa jasnom dinamikom realizacije tih aktivnosti. Oni su uglavnom vezani za dalje fiskalni i finansijsko jačanje za poboljšanje poslovnog okruženja, nove poticaje bankama u smislu kreditiranja privrednih aktivnosti i jačanje svih onih sistema koji znače ekonomski razvoj i socijalnu stabilnost BiH", kazao je Zvizdić.

Istakao je kako će BiH nastaviti sa realizacijom svih aktivnosti prije naredne misije MMF-a koja će biti krajem novembra ili početkom decembra, te da imaju potpune garancije a će sve aktivnosti koje realizira Vijeće ministara BiH i entitetske vlade biti završene u predviđenim rokovima.

"Predstavnici MMF-a su vrlo zadovoljni dosadašnjim aktivnostima. Sa Svjetskom bankom ćemo definirati projekte koji će biti dio plasmana u narednih pet godina vrijednosti u iznosu od 750 miliona dolara, a tu ćemo se isključivo fokusirati na jačanje poslovnog okruženja, projekte novog zapošljavanja, restrukturiranje bitnih sektora javnih kompanija koje će značiti dalji ekonomski razvoj i kretanje ka samoodrživosti BiH", kazao je Zvizdić.

Naglasio je kako BiH nastavlja dobru saradnju sa Svjetskom bankom i MMF-om, te da će njihova tehnička i stručna pomoć, kao i vrlo jasno definisane strukturne mjere, u narednih nekoliko godina dovesti do daleko značajnije i jače i održivije fiskalne i finansijske stabilnosti BiH.

"To znači dalji ekonomski razvoj i rast, te kreiranje i otvaranje novih radnih mjesta", poručio je Zvizdić.

Delegacija BiH boravit će u Washingtonu do 11. oktobra.