BiH
3

Zvizdić: Treba iznaći rješenje za neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH

Klix.ba
Foto: Vijeće ministara BiH
Foto: Vijeće ministara BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je sa predstavnicima Ustavnog suda BiH o aktuelnim pitanjima od važnosti za funkcionisanje Ustavnog suda BiH te potrebi i mogućnostima Vijeća ministara BiH da se uključi i pomogne u okviru svojih nadležnosti.

Zvizdić je danas održao sastanak sa predsjednikom Ustavnog suda BiH Mirsadom Ćemanom, potpredsjednikom Zlatkom M. Kneževićem i pomoćnikom generalnog sekretara Suda, Mirom Pekmezom.

Naročita pažnja posvećena je pitanjima izvršenja odluka Ustavnog suda BiH, finansijske i administrativne nezavisnosti i samostalnosti Ustavnog suda BiH, uvjeta rada i radnog prostora koji koristi Ustavni sud BiH, te sigurnosnim aspektima.

Istaknuto je da će rješavanje ključnih pitanja i problema o kojima je razgovarano doprinijeti ostvarivanju ustavnosti i zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Ustavni sud BiH čuvar Ustava Bosne i Hercegovine i da mu se mora pružiti sva neophodna podrška da vrši svoju funkciju. Dodao je da je neizvršavanje odluka suda ozbiljan problem, te da treba iznaći rješenje za njihovo izvršenje.

Sastanak je održan u okviru inicijative Ustavnog suda BiH prema institucijama Bosne i Hercegovine koje mogu imati utjecaja na osiguranje boljih uvjeta za rad i funkcionisanje Ustavnog suda BiH.

Cilj ovakvih razgovara je iznalaženje djelotvornih rješenja za konkretna pitanja kako bi se ustavna pozicija Ustavnog suda BiH , a koja je definisana članom VI Ustava i Pravilima Suda, u potpunosti ostvarila.