BiH
0

Zvizdić: Reformska agenda provodi se u predviđenim rokovima

SRNA
Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH primio je k znanju Izvještaj o napretku u provođenju Akcionog plana za provođenje Reformske agende na nivou Savjeta ministara BiH, koji je delegatima predstavio predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Zvizdić je podsjetio da su Ekonomska reformska agenda i njena kredibilna implementacija bili jedan od ključnih uslova za podnošenje kredibilne aplikacije BiH za članstvo u EU.

"Kada govorimo o Vijeću ministara BiH, mogu reći da smo od 33 predviđene generalne mjere za šest mjeseci realizovali 17 mjera, što je više od 50 odsto predviđenih i mjera definisanih u tekstu Ekonomske reformske agende za nivo Vijeća ministara", rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, takvu dinamiku, u nešto manjem procentu, ali vrlo kvalitetno pratile su i vlade Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, koje su, zavisno od aspekta gledanja, za šest mjeseci realizovale od 25 do 38 odsto Reformske agende.

"Dakle, kumulativno, institucije, organi BiH, Vijeće ministara i dvije entitetske vlade, za šest mjeseci realizovali su jednu trećinu Ekonomske reformske agende i to je već dalo prve rezultate u smislu laganog ekonomskog rasta ili povećanja svih vitalnih ekonomskih parametara na bazi kojih se procjenjuju ekonomska stabilnost i ekonomski razvoj BiH", istakao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dodao je da ove institucije trenutno rade na zajedničkom teksu presjeka stanja realizacije i aktivnosti mjera iz Ekonomske reformske agende.

"Savjet ministara i dvije entitetske vlade formirali su zajednički tim sastavljen od stručnih ljudi koji analiziraju mjeru po mjeru, dinamiku i benefite koje će BiH imati poslije realizacije takvih mjera", rekao je Zvizdić.

On je najavio da će taj dokument vrlo brzo biti usvojen i predstavljen u vladama Republike Srpske i FBiH te Savjetu ministara BiH, kao i u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Izrazivši zadovoljstvo dosadašnjim stepenom implementacije predviđenih mjera i aktivnosti iz Ekonomske reformske agende, Zvizdić je istakao da je riječ o vrlo ozbiljnim zakonima, aktivnostima i mjerama.

"Takvih mjera će biti još. Mjere će biti teške, bolne, ali one će se morati provesti u ubrzanom vremenskom periodu koji neće moći trajati 48 mjeseci, što je rok za implementaciju reformske agende. To će se morati praktično raditi u toku 2016. godine da bi poboljšanjem ekonomskih prilika i poslovnog okruženja postali atraktvno područje za domaće i strane ulagače", poručio je Zvizdić.

On je zaključio da se mjere i aktivnosti predviđene Ekonomskom reformskom agendom odvijaju onom dinamikom kakva je definisana i planirana u akcionim planovima Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada.

Zvizdić je naveo da BiH bilježi rast BDP-a za tri odsto te da su svi vitalni parametri u prošloj godini pozitivni, što ukazuje na lagani ekonomski rast u BiH.

"Nažalost, propuštena je prilika da iskoristimo oko 100 miliona KM iz IPA fondova za razvoj poljoprivrede u BiH", zaključio Zvizdić.

Hrvatski delegat Martin Raguž pozdravio je napore Vijeća ministara BiH i vlada Republike Srpske i FBiH na njenom provođenju.

Dom naroda usvojio je Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi "Nabavka ličnih dokumenata - studija slučaja", koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija biH.

Davanjem saglasnosti za ratifikaciju više sporazuma i ugovora završena je današnja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.