BiH
0

Zvizdić pred Kinu: Uključiti BiH u megaprojekte

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Unapređenje saradnje u sektorima energetike, poljoprivrede i turizma, uz potpisivanje sporazuma o bescarinskom izvozu s naglaskom na mogućnosti izvoza mlijeka, piva, vina i ulja, neka su od očekivanja predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića uoči prvog službenog puta u Narodnu Republiku Kinu.

U gradu Suzhou nadomak Shangaja naredne sedmice održava se Summit premijera država mehanizma "16+1" u kojem se pored NR Kine nalazi 16 država Centralne i Istočne Evrope, uključujući i BiH. NR Kina je prije nekoliko godina pokrenula ovaj mehanizam koordinacije kao dio megaprojekta "Jedan pojas - jedan put", čiji je inicijator Predsjednik NR Kine Xi Jinping s ciljem uvezivanja istoka Azije preko srednjeg istoka sa Europom, po uzoru na nekadašnji "Put svile".

Predsjedavajući Zvizdić je u zajedničkom intervjuu za Novinsku agenciju Nove Kine (Xinhua) i Federalnu novinsku agenciju (FENA), izjavio kako je "Jedan pojas - jedan put" jedan od historijski i strateški najznačajnijih i najzahtjevnijih svjetskih projekata koji će utjecati na život tri milijarde ljudi.

"S obzirom da je Kina druga najveća ekonomska sila na svijetu i uvijek se nalazi u grupi tri zemlje koje čine najveće investitore na svijetu, smatram da odnosi između BiH i Kine mogu biti unaprijeđeni. Moram reći da su moja očekivanja u skladu s potencijalima koje BiH ima. Kineski investitiori i vlada su upoznati s tim potencijalima. Ti potencijali predstavljaju pozivnicu kineskim investitorima da ulažu u BiH i da učine ovu zemlju destinacijom za sve ozbiljne kineske proizvođače koji mogu postati integratori određenih sektora i značajni izvoznici u druge zemlje u Evropi. Istovremeno, očekujem da ćemo pričati o različitim modalitetima i oblicima saradnje u smislu vanjskotrgovinske saradnje s BiH", rekao je Zvizdić.

Prvi čovjek Vijeća ministara BiH je naglasio kako u ovom trenutku postoji deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH i NR Kine, te da stoga očekuje da će Kina usvojiti neke prijedloge i izraziti spremnost da se ta saradnja proširi i unaprijedi u sektorima energetike, poljoprivrede i turizma. Zvidzić se nada da će biti potpisan sporazum o bescarinskom izvozu preko kojeg ćemo plasirati naše proizvode na kinesko tržište, jer je riječ o proizvodima visoke kvalitete poput mlijeka, piva, vina, ulja, itd.

"Također, od ove posjete očekujem da će biti snažan dokaz dosadašnje dobre saradnje između BiH i Kine, a osnažit će ekonomske, ali i političke i kulturne odnose. Namjeravam predložiti niz sporazuma i prijedloga o izvozu naših proizvoda. Razgovarat ćemo o velikim kineskim investicijama u poljima trasnporta i energetske strukture. U sklopu ranije razvijene strategije formiranja regionalnih centara na području jugoistočne Evrope, predložit ću da BiH i Sarajevo postanu centar kulture, kulturno-historijskog naslijeđa i naučnog istraživanja", naglasio je Zvidzić.

On je istakao kako će BiH imati niz benefita od mehanizma "16+1" kao dijela inicijative "Jedan pojas - jedan put". Zvizdić je rekao kako će uložiti napore da i luka Ploče, među drugim lukama na Jadranskom moru, postane dio tačka preko koje će se inicijativa konkretizirati.

Predsjedavajući Vijeća ministara je podsjetio kako je BiH osma u Evropi po hidropotencijalu, da ima jedne od najvećih rezervi svih vrsta uglja, da ima zdravu okolinu koja omogućava proizvodnju zdrave hrane, da je jedna od vodećih zemalja Evrope po pitanju kulturnog i historijskog naslijeđa sa dvije hiljade nacionalnih spomenika uz veliki broj parkova prirode.

"Na teritoriji BiH imamo ostatke i sedimente više od sedam različitih civilizacija koje su obitavale na ovim prostorima. Ne postoji razlog da ne privučemo veliki broj turista i investitora iz Kine. Oni bi mogli etablirati svoje proizvode u BiH i izvoziti iz BiH u Evropu što bi značajno umanjilo troškove za njih. Pozivamo investitore iz drvne industrije, tekstilne industrije, prerađivačke industrije da dođu u BiH i postanu integratori takve proizvodnje u BiH. Mislim da su već održani takvi pregovori s kompanijom namještaja Konjuh, kao i drugim kompanijama u BiH. S druge strane, postoje prognoze koje kaže da će se potrošačka moć Kine povećati četiri puta u narednih deset godina, a da će do 2015. godine BDP Kine iznositi 20 posto ukupnog globalnog BDP-a. Ovo bi mogla biti prilika za BiH da izvozi u Kinu i smanji vanjskotrgovinski disbalans", izjavio je Zvidić.

U razgovoru za dvije novinske agencije, Zvizdić je istakao kako Kina i BiH već imaju nekoliko sporazuma o vanjskoj trgovini a da su u toku pripreme za nekoliko veoma zanimljivih i veoma važnih sporazuma na poljima veterinarske i trgovinske saradnje kao i turizma.

Zvizdić će u razgovorima sa kineskim kolegom, premijerom NR Kine Li Keqiangom, predložiti da u okviru sporazuma bescarinskoj razmjeni u iznosu od preko 20 miliona litara mlijeka, preko 20 miliona litara piva, 10 milion litara vina i isti toliko jestivog ulja.

"Ovo nije puno za kinesko tržišite, ali bi bio veliki podsticaj za BiH ekonomiju", naglasio je Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao i da je svjestan nekih prepreka koje mogu imati investitori iz Kine kada posjećuju BiH. Međutim, naglašava da je BiH posljednjih šest mjeseci ostvario čitav niz različitih mjera, a o uspješnosti govori i posljednja Doing Business lista Svjetske banke, po kojoj je BiH skočila za cijelih 27 mjesta po uspješnosti biznisa u poređenju s prošlom godinom, što govori o poboljšanju poslovne sredine i strateškog investiranja.

"Prije dvadesetak dana, FBiH je donijela poboljšanu verziju zakona o strateškim investicijama koja nudi brojne olakšice i brojne subvencije za one koji odluče doći ovdje i ulagati. Za takve investitore sada smo spremni da donesemo lex specialis zakone kojima ćemo posebno urediti oblast za koje su zainteresirani, ali i uvjete koje dajemo, ali te investicije trebaju preći više stotina miliona eura. Istovremeno ćemo kroz naše procedure olakšati dolazak i turista i ulagača u BiH i omogućiti im boravak u BiH na lakši i prihvatljiviji način. Ovaj moj intervju jeste pozivnica investitorima Kine da dođu u BiH, gdje će biti tretirani na strateški važan i pozitivan način, kao i pozivnica da posjete jednu od najljepših i najunikatnijih zemalja Evrope", rekao je na kraju razgovora za agencije Xinhua i Fena predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, uz napomenu kako prisutstvo Xinhue u BiH, kao i saradnja kroz civilni sektor kroz Udruženje "Bosansko-kineskog prijateljstva" je dobrodošlo i značajno za promociju pozitivnih vrijednosti.