BiH
87

Zvizdić: Orić uhapšen greškom, Švicarska nije postupila u skladu s Interpolovim zahtjevom

Piše: Er. M.
Denis Zvizdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Švicarska nije postupila u skladu s Interpolovim zahtjevom. Švicarski organi uhapsili su Nasera Orića iako je Interpol njegovo ime skinuo sa liste potjernica, rekao je za Klix.ba predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

"Iz dokumenata našeg Interpola, Ministarstva pravde i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela mislim da će vidjeti da se radi o grešci i da će Naser Orić biti pušten na slobodu“, rekao je Zvizdić za Klix.ba.

Zvizdić je dodao da BiH i dalje zahtjeva od Srbije da ispuni zahtjeve iz sporazuma dva državna tužilaštva, a koji se odnose na to da će postupci protiv osumnjičenika voditi se u državi osumnjičenog.

"Naser Orić je državljanin BiH i uvijek je bio dostupan organima gonjenja u BiH. Očekujem da Srbija ispuni zahtjev i ne podnose zahtjev za izručenje jer to bi znatno pogoršalo odnose BiH i Srbije“, kazao je Zvizdića.

On je dodao kako smatra da će ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak uputiti protestnu notu Švicarskoj zbog njihovog odnosa prema građanima BiH, a posebno načelniku Srebrenice Ćamilu Durakoviću.

"Zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić već je razgovarao sa državnim sekretarom Švicarske i prenio mu jednu vrstu protestne note zbog odnosa Švicarske prema građanima BiH, a posebno Ćamilu Durakoviću koji je u Ženevu otišao na poziv gradonačelnice“, istakao je Zvizdić.

Podsjećamo, Duraković je u Ženevi trebao prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Granična policija Švicarske privela je u srijedu bivšeg komandata Nasera Orića, potpredsjednika Skupštine općine Srebrenica Hamdiju Fejzića i načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića. Fejzić i Duraković puštenu su iz pritvora, dok je Orić zadržan.