BiH
3

Zvizdić: Okrenuti se egzistencijalnim, životnim pitanjima

FENA
Denis Zvizdić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bh. delegacija koju predvodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić boravi u Washingtonu i ovih dana će imati sastanke s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke.

"To su dvije međunarodne finansijske institucije s kojima mi imamo jako dobru dugogodšnju, vrlo konstruktivnu saradnju. S MMF-om ćemo napraviti pregled postignutog proširenog aranžmana između MMF-a i BiH u smislu realizacije prethodnih mjera i svih onih projekata i aktivnosti koje su definirane unutar jednog dokumenta, odnosno pisma namjere između MMF-a i BiH", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić za Glas Amerike u Washingtonu.

Naglasio je da je "riječ o nekoliko ključnih oblasti u kojima će zajednički djelovati da bi povećali fiskalnu i finansijsku disciplinu i fiskalnu i finansijsku održivost unutar BiH".

"Želimo da zajednički djelujemo da bismo ojačali naše poslovno okruženje i time stvorili dobar ambijent za privlačenje stranih investicija, napravili određene podsticajne mjere za novu kreditnu aktivnost banka i sve to skupa uradili i koordinirali s ključnim ciljem, a to je rješavanje baznog makroekonomskog problema u BiH. To je novo zapošljavanje s fokusom na zapošljavanje mladih ljudi. MMF će nam naravno u tome značajno pomoći", dodao je.

Istakao je kako "s druge strane BiH ima jako dobar sporazum sa Svjetskom bankom koji iznosi oko 750 miliona dolara i bit će fokusiran na određene važne sektore za BiH među kojima svakako jeste i sektor zapošljavanja restrukturiranja javnih kompanija, jačanja poslovnog okruženja i stvaranja ambijenta za nove investicije".

Zvizdić je rekao da je "veliki dio predviđanih planiranih i najavljenih reformi u BiH već realiziran".

"Vrlo kredibilna realizacija tih reformi je dovela do toga da u ovome trenutku ključni vitalni parametri u BiH su najbolji u čitavom regionu, od rasta GDP-a, rasta izvoza, smanjenja vanjskotrgovinskog deficita, rasta industrijske proizvodnje i u konačnici rasta broja zaposlenih", kazao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, bh. institucije, odnosno vlasti na svim nivoima, jesu u posljednjih 17-18 mjeseci, otvorile i kreirale više od 25.000 novih radnih mjesta, što za BiH znači vrlo značajan iskorak u daljoj ekonomskoj održivosti kompletne države.

"Prema tome reforme se provode, one jesu i teške i bolne. Birači na posljednim izborima su prepoznali one koji vode takve reforme, liderski vode takve reformske procese i opredijelili su se i za te stranke i za te kandidate", kazao je Zvizdić komentirajući posljednje lokalne izbore u BiH.

Zvizdić je istakao da su "izbori sada prošli i tenzije koje su došle zajedno s izborima, koje su bile primjetne u BiH u posljednjih nekoliko mjeseci, sada trebaju da zaista budu zaboravljene".

"Mi moramo da se okrenemo ključnim, egzistencijalnim, životnim pitanjima, koje su važne za sve građane BiH, da bismo i dalje nastavili s realizacijom ključnih prioriteta. To je evropski put, evropska budućnost BiH, ekonomski razvoj BiH, jačanje vladavine prava, povećanje životnog standarda, i naravno dalje etabliranje BiH u regionalnim i međunarodnim okvirima", naglasio je.

Komentirajući nedavno održani panel u Washingtonu pod nazivom "Ekstremizam na Balkanu kolika je prijetnja", Zvizdić je kazao da je pročitao kratak izvještaj s tog panela koji je bio vezan za područje Balkana i naglasio da je "jedan od učesnika izrekao potpuno neargumentovane i neprovjerene činjenice o BiH i o pitanju, o temi terorizma ili borbe protiv ekstremizma i u regionu zapadnog Balkana, posebno fokusirano na BiH".

Naglasio je da su "svi nivoi vlasti u BiH snažno opredijeljeni u borbi protiv bilo kakvog oblika ekstremizma, terorizma, međunarodnog ili organiziranog kriminala".

"Takvi pokreti, pojedinci ili grupe neće moći naći uporište u BiH. Nama treba mir i stabilnost, nama treba prostor da nastavimo svoj evropski i ekonomski razvoj i BiH se vrlo uspješno, vrlo konzistentno bori protiv svih oblika ekstremizma", poručio je Zvizdić.

Naglasio je da su "u BiH u zadnjih 12 mjeseci nije desio nijedan incident, značajno su smanjeni i pokušaji odlazaka na strana ratišta, nije došlo do pokušaja bilo kakvog terorističkog akta, ili bilo kog drugog incidenta koji bi mogao da donese bilo kakve probleme u funkcioniranju i odnosima unutar BiH ili BiH i naših susjeda i zbog toga određene konstatacije koje sam imao priliku pročitati s tog sastanka zaista nemaju utemeljenje i nisu uopće argumentirani".

"Mi ćemo nastaviti s tom borbom. Naša poruka je vrlo jasna i precizna. Svi oni koji imaju bilo kakvu namjeru da se bave nedozvoljenim radnjama a pogotovo oni koji mogu imati veze s međunarodnim organiziranim kriminalom ili bilo kojim oblikom ekstremizma nisu dobrodošli u BiH, neće naći svoje uporište u BiH, i mi u BiH nećemo dozvoliti da na bilo koji način u ovom trenutku pozitivne tendencije, a one se vezane za naš dalji put ka Evropskoj uniji, ka NATO-u, vladavini prava i ekonomskom jačanju, budu poremećene djelovanjem bilo kakvih pojedinaca ili bilo kakvih ekstremističkih grupa", poručio je Zvizdić u intervjuu za Glas Amerike.